Hlavní obsah

Děda dokonal zlatý hattrick. Teď vnuka Josefa Augusty čeká premiéra v nároďáku. Byl by pyšný, ví Najman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za reprezentaci hrál jeho dědeček, strýc i bratr a teď debut v národním týmu čeká také jeho. Adam Najman je tak úspěšným pokračovatelem slavného hokejového rodu, byť jeho příjmení příslušnost k němu poněkud utajuje. „Je čest reprezentovat naši zemi i odměna za dosavadní práci. A myslím, že děda by byl nesmírně pyšný," vypráví Najman.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Adam Najman během tréninku hokejové reprezentace před turnajem ve Švýcarsku.

Článek

Tím dědečkem, o němž mluví, je Josef Augusta, který coby kouč před 20 lety dokonal zlatý hattrick. Strýc Patrik, jinak bronzový medailista z olympiády v Albertvillu, ho pro změnu cepuje v extraligovém Liberci a starší bratr Ondřej, hráč Mladé Boleslavi, si v reprezentaci pár zápasů střihl už v minulých sezonách. „A naším snem je si tu jednou zahrát spolu,“ říká 21letý Adam.

On sám si premiéru odbude v sobotu proti Švýcarsku, neboť čtvrteční duel s Finskem sledoval jen jako náhradník z tribuny, nicméně kouč Jalonen ho nominoval na základě výtečných výkonů v Liberci.

Ještě v září tu byl schovaný ve čtvrté formaci, pak ho strýc Augusta povýšil do prvních dvou, kde má k ruce zkušené kmety Birnera, Frolíka, Bulíře či Fillipiho. „Učím se od nich, pomáhají mi. Vědí, kde se mají pohybovat, a z toho těžíme i my mladší. Stejně tak se chci mnoho naučit od hráčů tady v reprezentaci.“

Než se k národnímu celku připojil, vzal ho starší bratr na večeři a dal mu pár rad, jak to tady chodí. V Liberci od spoluhráčů i od strýce uslyšel, ať si to v nároďáku pořádně užije. A sám zapřemýšlel, co by mu tak řekl milovaný děda Augusta. V Jihlavě chodíval na každý jeho žákovský zápas, fandil jemu i bratrovi a často pak duely rozebírali. „Bydleli jsme patro nad ním, takže jsem byl pořád u něj a on nám opakoval poznatky k zápasu. A musím říct, že mi to teď neskutečně chybí, protože by nám pořád dokázal nesmírně pomoct,“ vypráví Najman.

Když vyrůstal, byl to pro něj v první řadě dědeček. Až postupem času zjišťoval, jak výjimečný hokejový životopis má a že medaile, na které se chodí dívat do sklepa a občas si s nimi i hraje, jsou tuze cenné. „Ale až když umřel, začal jsem vnímat, co jsme v něm ztratili,“ zmiňuje počátek roku 2017, kdy Augusta prohrál svůj boj s rakovinou slinivky.

Teď jeho roli mentora často přebírá strýc Patrik. Na zimáku mají vztah trenér–hráč, mimo něj za ním ale Najman může kdykoliv zajít pro hokejovou radu, jako kdysi chodíval za dědou. Hokeje je ale plno, i když dorazí domů do Jihlavy, protože ač byl jeho tatínek biatlonista, tak ho dávno pohltil hokejový klan Augustů. „Občas jsme šli s taťkou na lyže, ale moc mě nechytly. Zato i když nás do hokeje nikdo netlačil, tak nás s bráchou bavil odmalička a šli jsme si za tím, že ho chceme hrát,“ vzpomíná Najman.

Mimochodem, když do extraligy naskočil jeho bratr Ondřej, v Mladé Boleslavi dlouho nikdo netušil, že je to synovec tehdejšího zdejšího trenéra Patrika Augusty. Zato u Adama se to provalilo hned, protože při cestě k prvnímu extraligovému zápasu to na něj „práskl“ trenér Filip Pešán.

Teď po víkendu jeho hokejový rodokmen odhalí mnohem víc příznivců.

Reklama

Související témata: