Hlavní obsah

GLOSA: První porážka je i pro Jalonena varováním. Bez dodržování systému se hra rozpadne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do hry české reprezentace se stále víc promítá vize jejího finského trenéra Kari Jalonena. Jasně dává najevo, že po hokejistech chce, aby celá pětka bránila i útočila. Má hrát pospolu, být trpělivá a nepanikařit. Moderní styl postavený na bruslení a precizním herním plánu první tři zápasy zafungoval, což přineslo jasné výhry 5:1 a 4:1 nad Rakouskem, potom i 6:2 s Německem. Jenže páteční chomutovská odveta přinesla české škobrtnutí a prohru 0:2.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Kouč české reprezentace Jalonen

Článek

Co bylo najednou špatně? No především koncovka. Jalonen poprvé na vlastní oči viděl, jaké potíže v ní může české mužstvo mít, když pálí i velké šance. Reprezentantům v druhém zápase během 24 hodin viditelně scházela energie a herní svěžest, kterou Německo o den dřív přejeli. Už neměli tak rychlé nohy, ani pohotovost při zakončení a propadali do křeče.

Navíc narazili na soupeř, který si ho přes noc dobře načetl, rapidně zlepšil bránění a najednou nastaly problémy. Jakoby dosud účinný herní systém mužstvu najednou vadil a to je i varováním pro kouče. „Veškerá zkušenost se směrem k MS hodí," reagoval Jalonen.

Často zdůrazňuje důležitost detailů, ani ty v pátek nehrály Česku do not. Němci dali první gól, což jim umožnilo zatáhnout se a soustředit se na defenzívu, což umí skvěle. K tomu jim výborně chytal Jenike. Jeho spoluhráči se poučili a při nasazení borce ošlehaného ze zámoří Kahuna, který o den dříve nenastoupil, bylo vidět, jak jeden hráč umí pozvednout celý tým.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva Ondřej Beránek z ČR a brankář Andreas Jenike z Německa.

V dresu domácích se v pátek nikdo takový nenašel. Kouč musel poznat, že když mužstvo jím určený systém nedodržuje, hra se rozpadne. Předpoklad tedy je, aby reprezentanti dobře bruslili a tempo vydrželi, jinak je zaděláno na malér, viz druhé vystoupení v Chomutově.

„Všechno, co se děje na cestě do Tampere, beru jako pozitivní," vykládal muž, který před šesti lety dovedl Finsko ke stříbru na MS, předtím i klub Lev Praha do finále KHL. U českého týmu docela rychle dosáhl toho, aby hráči šli za ním, vrátil do kabiny režim vzájemné úcty i respektu. Jalonen bude ale muset mít i herní plán B, možná také C, protože na české straně nebude vždy taková kvalita jakou aktuálně disponují v jeho rodné zemi.

Ze čtyř utkání nejdou dělat dalekosáhlé závěry. Navíc po soubojích se soupeři, kteří při vší úctě, národní tým až tolik neprověřili, vždyť Rakousko pojede na MS bojovat o udržení mezi elitou a Německu scházeli nejen hráči osmi nejlepších ligových týmů, ale i řada krajánků.

České mužstvo se ale rovněž během nadcházejících tří týdnů ještě hodně přebuduje. Jalonen na startu své mise u národního týmu mluvil o tom, že klíčové bude, co mužstvo předvede na šampionátu. Do jeho začátku sehraje ještě osm utkání, a především ta proti semifinalistům z olympijského Pekingu - Slovákům, Švédům a Finům - budou mít větší vypovídající hodnotu.

Reklama

Související témata: