Hlavní obsah

Hokejisty čeká v Pekingu denní testování, ale s variantou zkrácené karantény

Hokejisté budou během olympijského turnaje v Pekingu v 'bublině', jak je už pravidlem na velkých akcích při přetrvávajícím boji s pandemií koronaviru. Připravit se musí na každodenní testování. V případě pozitivního výsledku mohou hráče z izolace uschopnit dva negativní PCR testy s odstupem 24 hodin. Pod drobnohledem však budou aspiranti olympijského výběru už v období před odletem do dějiště her.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Hokejisté budou během olympijského turnaje v Pekingu v 'bublině' (ilustrační foto)

Článek

"Co se týče protiepidemických opatření, tak hlavními body jsou samozřejmě očkování a testování. Do dějiště her se nedostane nikdo, kdo není plně očkovaný 14 dní před odletem, případně má výjimky ze zdravotních důvodů. Všichni členové realizačního týmu i hráči musí čtrnáct dní před odletem podávat veškeré zdravotní hlášení přes aplikace," přiblížil během dnešní nominační tiskové konference manažer reprezentace Jan Černý.

Samotné testování bude probíhat 96 hodin a pak 72 hodin před odletem. "Český olympijský výbor přidal ještě speciální PCR test pár hodin před odletem. Po příletu do Pekingu už se v podstatě testujeme denně a celá olympiáda probíhá samozřejmě v bublině - olympijská vesnice, sportoviště, vyhrazená doprava, ceremoniály, všechno," nastínil Černý.

"V případě pozitivního testu následuje karanténa, izolace, z které se lze ale dostat po dvou negativních PCR testech s odstupem 24 hodin. V případě, že by hráč byl pozitivní i delší dobu než očekávaných pět až sedm dní, tak potom existuje panel expertů, který zkoumá veškeré dostupné možnosti včetně krve. Hráč se následně přizpůsobuje podmínkám, které tento panel nastaví a určí," doplnil Černý,

Hráči se členy realizačního týmu se budou připravovat v O2 areně od počátku příštího týdne, tedy o týden dříve než bylo původně plánováno. "Souvisí to s tím, že KHL v noci na dnešek v podstatě zrušila téměř veškerá soutěžní kola do začátku olympiády. Tato první skupina hráčů a část realizačního týmu by měla odletět ve čtvrtek 27. ledna do dějiště olympiády. Další skupina zhruba třinácti hráčů a realizačního týmu ve středu 2. února," uvedl Černý.

Věří, že bezproblémovému průběhu napomůže i vedení extraligy a kluby. "Zda budou mít nominovaní nějaký zvláštní režim? Tohle je předmětem diskuze napříč Evropou a pomáhají nám v tom i jiné ligy. Chtěl bych tímto apelovat na extraligu, aby skutečně začala testovat PCR testy hráče, jak to mají od 17. ledna za povinnost zaměstnavatelé při testování svých zaměstnanců," prohlásil Černý.

"Tím bychom mohli napomoci včasnému záchytu nějakých problémů s covidem. Část hráčů, které budeme mít na kempu, bude ale testována samozřejmě více. Příští týden budeme reagovat na situaci, jaká bude. A počkáme na extraligu, která se začne testovat, jak věřím. Uvidíme, kolik hráčů bude pozitivně testovaných a pak s tím nějak naložíme dál," dodal Černý.

Vedle 24 hráčů, které zahrnovala dnešní předběžná nominace, však budou muset být připravení v případě potřeby zaskočit i další. Seznam náhradníků zahrnuje tři desítky jmen. "Budeme mít skupinu hráčů, s nimiž budeme komunikovat. Ti budou muset vyplňovat veškeré aplikace tak, jak kdyby jeli na olympijské hry. Podle toho se pak také bude vyvíjet finální nominace a odlet," řekl Černý.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko