Hlavní obsah

Hokejový svaz bude jednat se Slovenskem o společném MS 2015

Praha

Nejpozději do konce roku bude jasné, zda bude Česká republika v roce 2015 pořádat hokejové mistrovství světa společně se Slovenskem. Mezinárodní federace sice přidělila šampionát Česku, ale Slováci se na zástupce Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) obrátili s návrhem, aby se část turnaje odehrála v Bratislavě.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ČSLH Tomáš Král.

Článek

Na oplátku by se část šampionátu v roce 2019, nebo 2020, které by měli pořádat Slováci, hrála v Praze.

Slováci se na české protějšky s touto žádostí obrátili již před několika měsíci a už s nimi o této možnosti i jednali. Dřívějšímu vedení ČSLH ale končilo v červnu čtyřleté funkční období, proto už nechtělo dělat důležitá rozhodnutí.

Na sobotní volební konferenci byl ale do čela hokejového svazu opět zvolen Tomáš Král, kterému delegáti dali mandát, aby o možné spolupráci se zástupci slovenského svazu začal jednat. Rozhodujícím kritériem bude ekonomická výhodnost.

Český svaz zkoumá ekonomické dopady

"Momentálně vše počítáme a bavíme se o tom, jaké by to mělo ekonomické dopady," řekl Král, který chce nejprve začít jednat se zástupci Prahy a Ostravy, kde by se měly zápasy MS v roce 2015 podle původních plánů hrát.

"Chceme jednat s radnicemi, zda by nám například odpustily poplatky za prodej lístků nebo nám jinak ekonomicky pomohly. Například dotacemi. Jsme rozhodnuti, že půjdeme cestou ekonomického prospěchu," podotkl Král. Jednat chtějí představitelé ČSLH i se zástupci státu.

Generální sekretář hokejového svazu Martin Urban poukázal na skutečnost, že organizace MS za tři roky bude mnohem finančně náročnější než v roce 2004, kdy se naposledy šampionát v Česku uskutečnil. "Náklady se zvyšují v řadě bodů. Zaplatíme vyšší část za pojištění hráčů, už zde nebude faktor nové arény, mění se DPH a podobně," uvedl Urban.

Jasno musí být do konce roku

Přesný termín, do kdy se musí vedení ČSLH rozhodnout, neexistuje. Král ale počítá s tím, že jasno musí být ještě letos. "Praktické kroky, které souvisí s pořadatelstvím, se musí začít dělat dva roky před mistrovstvím," podotkl Urban.

Průkopníky spolupráce dvou zemí při pořádání MS se letos stali Finové a Švédové, kteří si vše zopakují i za rok. Premiéra ale moc dobře nedopadla. Zejména ve Švédsku, které se letos k pořadatelství šampionátu přidalo "navíc", turnaj příliš diváky nelákal.

"Myslím si, že tohle by u nás nehrozilo. Za prvé je to varianta (spolupráce) rok - rok, což se mi ani lidsky moc nelíbí, neboť za rok pojedu opět do stejné země, a pak si hlavně myslím, že vazba Praha - Bratislava respektive Česko - Slovensko je úplně jiná," podotkl Král. Přiznal ale, že se mu příliš nelíbí hrací model MS, kdy se ve čtvrtfinále utkají proti sobě celky z jedné skupiny.

Reklama