Hlavní obsah

Jaškin: Situace na Ukrajině? Nevyznám se v tom, ale svědomí mám čisté! MS v Praze je jako Nobelovka pro vědce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se před týdnem v Rusku nechal slyšet, že na svém působení v Kontinentální hokejové lize nevidí nic špatného a rád by příští rok reprezentoval na MS v Praze, drtivá většina českých fanoušků a hokejových legend kroutila hlavami. Nyní útočník a rodák z Omsku reprezentující Česko Dmitrij Jaškin vydal pro ruský server MatchTV prohlášení, v němž se vyjadřuje i k dalším tématům.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dmitrij Jaškin v dresu české hokejové reprezentace.

Článek

„Jsem velmi překvapen, že o mně píší v (českých) médiích. To, co jsem napsal, se mnou nemá vůbec nic společného. Existují profese - třeba lékaři, hasiči nebo sportovci - kteří nemají národnostní a politické názory. Překvapuje mě, že když někdo dělá svou práci, je to vydáváno za politický postoj," uvádí Jaškin na úvod.

Tvrdí, že má známého lékaře, který byl vyloučen ze své profesní asociace kvůli politickým postojům. „Když mi o tom řekl, znělo mi to absurdně. Ale poté, co jsem si přečetl, jak o mně píší, začal jsem chápat jeho pocity," říká 30letý forvard, jenž Českou republiku reprezentoval na Světovém poháru 2016 a mistrovstvích světa v letech 2018 a 2019.

Znovu zopakoval, že na svém angažmá v KHL (nově v Kazani, s níž podepsal tříletý kontrakt), nevidí nic zlého. „Nemám absolutně co skrývat. Nedělám nic trestuhodného, mám čisté svědomí. Když se mě lidé ptají, podle čeho si vybírám tým, za který budu hrát, často ani nečekají na odpověď. Řeknou, že důvodem jsou peníze nebo sláva. Odpovídám, že se řídím výhradně profesionální úrovní a ambicemi. Přesněji řečeno, nesouvisí to se zemí, městem ani daným klubem. To je moje cesta!" snaží se přesvědčit Jaškin.

K současné politické situaci, kdy Rusové od loňského února válčí na Ukrajině, se vyjadřovat nechce. „Lidem na tyto jejich dotazy čestně odpovídám, že nemůžu mluvit o tom, v čem se nevyznám. Můj život je v hokeji, v tom se dobře orientuju. Zeptejte se mě na hokej!" prohlásil Jaškin.

Zastavil se i o momentu z letošního února, kdy se spoluhráči s Petrohradu nastoupil v utkání v Soči u příležitosti ruského svátku Dne obránců vlasti v armádním dresu s ruskou vlajkou.

„V některých zdrojích jsem četl, že jsem šel na led ve vojenské uniformě. Ale to je v zásadě nemožné! Nikdy bych si nedovolil přivlastnit něco, s čím nejsem srozuměn. Nejsem voják," míní Jaškin a dres, který oblékl, nazývá maskáčový.

„Moje vystoupení v něm bylo načasováno tak, aby se shodovalo s historickým datem. To je naše společná historie. Respektuji ji? Určitě ano," uvedl Jaškin.

Na závěr se pak vyjádřil k tématu příštího MS v Praze a Ostravě, na němž by rád oblékal českého týmu. Přitom hráči, kteří zamířili do KHL po ruském rozpoutání války na Ukrajině, mají z rozhodnutí Českého svazu ledního hokeje účast v reprezentaci zapovězenou.

„Tento turnaj má pro mě speciální váhu. Mohu ho přirovnat k Nobelově ceně pro vědce. Bez ohledu na čas, národnost a politickou situaci. Pokud se mě zeptáte, samozřejmě se rád zúčastním MS. Protože je to největší sportovní událost," uzavřel Jaškin.

Reklama

  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán