Hlavní obsah

Na Švýcarsko s Kořenářem v brance. Premiéra čeká také další dva hráče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek v tréninkové hale Curychu absolvovali zhruba hodinový trénink. V sobotu vpodvečer čeká české reprezentanty v rámci Euro Hockey Tour (EHT) jejich druhé vystoupení v rámci Švýcarských hokejových her. Dosud neporažená výprava kouče Radima Rulíka vyzve od 18.00 domácí výběr. Premiéra v národním týmu čeká hned tři hráče.

Foto: Vít Černý, ČTK

Josef Kořenář si vyzkouší i reprezentační dres

Článek

Reprezentace do Curychu přiletěla společnou linkou se svým čtvrtečním soupeřem z Finska přibližně v půl jedné. Odpolední trénink v místní hale tak trenérský štáb pojal stejně jako na Karjale. „Byl to dlouhý den, do toho cestování. Udělali jsme lehčí trénink, spíš na vyjetí únavy,“ potvrdil asistent trenéra Jiří Kalous.

Až v závěru tréninku došlo na lehce intenzivnější cvičení, aby se sehrály nově utvořené formace pro zápas se Švýcarskem. Zatímco obrana výraznějších změn nedozná, ze čtyř útoků nezůstal pospolu ani jeden.

Reprezentační premiéru odbydou hned tři hráči – sparťanský brankář Josef Kořenář, českobudějovický obránce Mikuláš Hovorka a liberecký útočník Jakub Rychlovský. Na rozdíl od čtvrtečního vystoupení v O2 areně naskočí do sestavy také bek Michal Kempný a útočníci Petr Kodýtek s Ondřejem Beránkem.

Především Kořenářova premiéra bude zvláštní. Pětadvacetiletý brankář Sparty měl totiž původně reprezentaci doplnit jen na tréninkovém kempu v Praze a do Curychu měla následně odcestovat brankářská dvojice Dominik Pavlát – Roman Will.

Z nominace druhého jmenovaného ale nakonec trenérský štáb upustil, byť byl původně nakloněn myšlence, že se Will kvůli účasti Pardubic v Lize mistrů připojí k tréninku až o dva dny později.

Jen z tribuny budou sobotní duel sledovat obránci Filip Král s Tomášem Kundrátkem. Ti byli přitom proti Finům prvním obranným párem. Do hlediště společně s nimi usednou také Radan Lenc, Tomáš Filippi a Michal Řepík. Ten vinou drobného zranění v pátek s týmem ani netrénoval. V sobotu už by se ale měl znovu zapojit. Zápas nicméně vynechá.

Vyzyvatelem dosud neporaženého výběru kouče Radima Rulíka bude domácí Švýcarsko. To Čechy potrápilo už na Karjale, kde národní tým vyhrál gólem Lence 1:0. „V posledních letech se prezentují hokejem založeným na bruslení a soubojích. Čekám, že to bude podobné, navíc hrají doma,“ je si vědom Kalous.

Špačka překvapila návštěva

Ve švýcarské lize působí hned trojice českých hokejistů a jeden z nich, Michael Špaček, souhlasí s tím, že domácí výběr bude tuhým sokem. „Hrají dobře z obrany a jsou silní na puku. Na to se musíme připravit,“ varoval 26letý útočník před herním stylem Švýcarů.

Ti mají zatím opačný problém než Rulíkovi svěřenci. V EHT totiž dosud ani jednou nebodovali a velké nadšení nemohlo panovat ani ze čtvrteční návštěvy duelu se Švédskem (2:4). Do curyšského hlediště si totiž na domácí premiéru Švýcarů v této sezoně našlo cestu jen 5013 diváků. O rovných 12 tisíc méně, než kolik přišlo na zápas Čechů s Finy v Praze.

„Je to pro mě překvapení, protože v lize na zápasy chodí hodně lidí. Bývá prakticky všude vyprodáno,“ kroutil hlavou Špaček. Právě návštěvnost totiž často zmiňuje jako jedno ze superlativ švýcarské soutěže.

Český tým nebude mít po sobotním zápase ani příliš času na regeneraci. Úvodní vhazování nedělního duelu se Švédskem je totiž naplánováno na 13.00.

Předpokládaná sestava pro utkání se Švýcarskem (sobota 18:00):
Kořenář (Pavlát) – Kempný, Hovorka, Pyrochta, Jandus, Mašín, Zábranský, Ticháček, Knot – Flek, Špaček, Červenka – Stránský, Kodýtek, Voženílek – Rychlovský, Tomášek, Kousal – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Beránek.

Reklama

  3 : 4 pp Česko - Kazachstán 3 : 4 pp   dohráno
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán