Hlavní obsah

NAGANO 25: Reichlův vysavač v přeplněném pokoji. Jak chytrou fintou nasměroval tým k výhře nad Finy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jeden z nejkrásnějších a nejvychytralejších gólů v historii hokejové reprezentace, jen při všech těch medailových brankách Procházky, Svobody, Moravce či Rachůnka poněkud zapadl v zapomnění. Jenže i úchvatná finta Roberta Reichla z úvodního naganského klání proti Finsku v sobě svým způsobem medailovou pečeť skrývá, protože po kritických chvílích definitivně nasměrovala tým k prvnímu vítězství na turnaji a napumpovala do něj sebevědomí, které se v dalších dnech přetavilo ve zlato. „Ověřili jsme si, že jsme schopni porazit silného soupeře, kterým Finové byli. Byl to pro nás klíčový zápas," vzpomíná sám Reichel.

Brankář Myllys nepochopil, co jsem udělal, vzpomíná na gól proti Finům Robert ReichelVideo: Sport.cz

 
Článek

Byl pátek 13. února 1998, část Čechů už byla v práci, další se chystala do škol a leckdo v hlavě koumal, jakou si vymyslet omluvenku, aby místo studijních povinností mohl u televize hledět na start očekávaného Turnaje století. Proti české reprezentaci stáli na úvod Finové, s hvězdným Selännem, Koivem i Kurrim jedni z adeptů na medaili, což později potvrdili ziskem bronzu.

Ale teď chtěli rozjet útok na zlato.

25 let od Nagana
Sport.cz vám od neděle přináší seriál, který každý den připomene nejdůležitější události hokejového Turnaje století v Naganu a vrátí čtenáře o 25 let dozadu. Držíme se posloupnosti tehdejších událostí, a tak 13. února je na řadě vzpomínka na Reichlův gól proti Finsku. Zítra přineseme příběh Kanady, kterou 14. února čekal první velký test na turnaji.

Na gól se čekalo až do půlky zápasu, než si srazil Paterův pas do vlastní branky Grönmann. Finové se hnali za vyrovnáním, a především na začátku třetí třetiny se musel Hašek otáčet. Jenže pak jejich rozlet svým kouskem zastavil právě Reichel. Jeho útok doplněný o letité litvínovské kamarády Ručinského a Langa vtrhl do pásma, Finy zavřel a Reichel se s pukem ocitl za Myllysovou brankou. Naznačil pohyb doleva, pak doprava, zase doleva a nakonec puk zastrčil kolem tyčky za zmateného Myllyse.

Komentátor Petr Vichnar s úžasem zakřičel: „Tak to byl majstrštyk." Jeho kolega Robert Záruba zase v pozdějším dokumentu o naganském tažení přirovnal Reichlův tanec k „práci s vysavačem v přeplněném pokoji."

Sám Reichel to i po čtvrtstoletí s ledovým klidem popisuje po svém, skromně a bez zbytečných kudrlinek: „Vyplynulo to ze situace, která nastala za bránou. Viděl jsem, že brankář se dost hýbe. Nebylo to nic převratného, prostě se to stalo. Bylo to dané tím, jak se brankáři v té době pohybovali. V dnešní době se kloužou, takže by to možná neprošlo."

Ano, také proto současníci volí lakrosovou fintu, kdy si puk nasadí na čepel a skórují ze vzduchu, protože prostor na ledě u tyček je gólmany střežen.

Bezprostředně po turnaji však Reichel vyprávěl, že Finové chybovali, když mu dali až příliš mnoho prostoru, aby mohl fintu předvést.

Ona to totiž od něj nebyla ryzí improvizace, protože tento kousek měl dlouho ve svém hokejovém repertoáru. Už coby osmnáctiletý jinoch jím v lize ošálil sparťanského gólmana Jaromíra Šindela, těsně před olympiádou totožný kousek vytáhl také v NHL. Mělo to důvod. „Rád jsem chodil za branku. Zvlášť v NHL jsem věděl, že beci jsou velcí a jedině za bránou bylo místo. Obránci tam měli strach chodit, a tak zpoza branky padalo dost gólů. To vše k tomu nahrávalo," říká Reichel.

Češi i díky jeho chytrosti vedli 2:0, později ještě po kombinaci Jágra s Růžičkou přidali třetí trefu a pátek 13. proměnili ve svůj šťastný den. Cesta za zlatem mohla začít...

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko