Hlavní obsah

Napětí v hokeji roste. Výkonný výbor má řešit Pešána i Nedvěda, do toho na šéfa pálí z Pardubic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dusno v sídle svazu na pražské Harfě by se poslední dny dalo krájet. Ve čtvrtek před polednem tam začne jednání výkonného výboru Českého hokeje, který bude posuzovat snad dostatečně kritickou zprávu realizačního týmu reprezentace o vystoupení na ZOH v Pekingu. Dá se předpokládat, že na přetřes přijdou i personální otázky a kolem nich je doslova zamlženo.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Filip Pešán na lavičce českého týmu. Ilustrační foto.

Článek

Po historickém maléru z hlediska absence Česka ve čtvrtfinále olympijského turnaje se pozice Filipa Pešána jako trenéra národního týmu zdá neudržitelná, ale na druhou stranu si 11 lidí v hokejové exekutivě dobře uvědomuje, že MS ve Finsku začíná už za deset týdnů a propuštění kouče znamená najít za něj náhradu.

Už to může být problém. „Nechci, abychom si před čtvrtečním jednáním něco vzkazovali přes média, určitě je třeba uvážit všechna pro i proti. Záleží i dost na Filipu Pešánovi, jestli bude připraven skončit, nebo dá najevo, že hodlá u reprezentace pokračovat. Smlouvu má až do konce května," připomněl pro isport.cz viceprezident svazu a majitel Komety Libor Zábranský, jenž má mít od léta na triku výběr realizačních týmů všech reprezentačních kategorii. Tato změna souvisí i s tím, že prezident Tomáš Král opakovaně oznámil, že už po letní konferenci svazu ve funkci skončí.

Jenže v tomto světle se jeví dost nejasná i budoucnost Pešána jako šéftrenéra Českého hokeje a ve hře může být také osud generálního manažera Petra Nedvěda, jenž by měl být podle nastaveného modelu zodpovědný za složení mužstva v Pekingu. Otázkou tedy je, zda se sveze s trenérským neúspěchem i on a případně asistenti Martin Straka s Jaroslavem Špačkem.

„Nevidím jako úplně vhodné řešit věci ve spěchu. Čtvrteční jednání bude hlavně o tom vyslechnout si všechny aktéry událostí v Pekingu, na ně mám i dost otázek, pak si teprve udělám názor i já sám," tvrdí Zábranský. Pokud si delegáti neprosadí, že letní konference Českéh hokeje bude volební, tak právě on společně s dalšími viceprezidenty Alešem Pavlíkem a Petrem Břízou mají po avizovaném Králově odstoupení vést jako triumvirát svaz až do domácího MS 2024.

Do toho všeho jako určitá dělostřelecká příprava před možná rozhodující bitvou na svazové půdě přichází otevřené napětí mezi Petrem Dědkem, majitelem Dynama Pardubice, a končícím šéfem Českého hokeje Tomáše Králem. „V hokejovém prostředí není tajemstvím, že majitel HC Dynamo Pardubice Petr Dědek usiluje o ovládnutí vedení svazu i získání marketingových práv na extraligu. Respektuji i jeho snahu, aby byl v čele svazu Alois Hadamczik," uvedl Král ve vyjádření pro média.

Podle Krále je čistě Dědkovou zodpovědností, pokud svoje zájmy prosazuje šířením nepravdivých informací, soudními spory s partnery a dalšími hokejovými subjekty nebo nátlakem. „Má-li ovšem zkušenost, že se někteří lidé bojí a jeho nátlaku podléhají, v mém případě se mýlí. Dále se k panu Dědkovi, kterého jsem viděl třikrát v životě a na ulici bych ho nejspíše nepoznal, nebudu v tuto chvíli vyjadřovat," volil konfrontační tón Král.

Dědek se po návratu reprezentantů z Pekingu ohradil proti hlasům ze svazu, že extraligové kluby nedodávají do reprezentace kvalitní hráče a že obecně málo trénují. Na příkladu slovenského bronzu, k němuž pomohlo deset hráčů z extraligy, poukazuje, že historickou medaili dokázal sousední stát vydřít bojovností, skvělým vyladěním v kabině, ale také reakcí trenéra na výměnu brankáře v pravý čas. „Je vidět, že při dobré atmosféře a dobře sestaveném týmu se dá výsledek taky udělat," řekl pro isport.cz Dědek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články