Hlavní obsah

Nedvěd končí u reprezentace. Už dál nemohu pokračovat, vysvětluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Nedvěd ukončil po čtyřech letech své působení na pozici generálního manažera hokejové reprezentace. Loučí se tak po zisku bronzové medaile na posledním MS ve Finsku. Nedvěd opouští svůj post docela nečekaně. Podle oficiálního sdělení Českého hokeje to odůvodnil těmito slovy: „Vážení kamarádi, s lítostí vám musím oznámit, že již nadále nemohu z rodinných důvodů pokračovat ve funkci generálního manažera reprezentace.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Nedvěd se rozhodl skončit v pozici generálního manažera reprezentace

Článek

Nevěd připustil, že má svoje důvody k odchodu, ale omezil se jen na obecné vysvětlení. „Po zvážení všech okolností, a hlavně z důvodu časové náročnosti, jsem nucen tento post opustit. Nebylo to pro mě snadné rozhodování, ale tato funkce si žádá stoprocentní nasazení," naznačil.

Ještě než ředitel komunikace Českého hokeje Miroslav Augustin rozeslal médiím toto stanovisko, padesátiletý Nedvěd se pro iSport.cz vyjádřil v tom duchu, že rozhodnutí odejít ze služeb národního týmu v něm zrálo delší dobu. „Kdybychom na mistrovství světa neudělali medaili, skončil bych okamžitě. Takhle jsem mohl přemýšlet, jestli to celé dává smysl," připustil Nedvěd, jehož pravomoci se před sezonou 2021/22 výrazně zvětšily.

Právě on skládal nominaci na ZOH v Pekingu, kde došlo k historické ostudě v podobě neúčasti Česka ke čtvrtfinále. Nedvěd čelil výzvám k rezignaci, nakonec dostal od tehdejší výkonného výběru důvěru, nový trenér Kari Jalonen s ním neměl žádný zásadní problém.

„Ve funkci generálního manažera jsem zažil nejen olympijský turnaj, ale i tři šampionáty. Kdyby nám to ani jednou necinklo, logicky bych z toho vyvodil osobní odpovědnost. Nakonec se povedla v Tampere udělat placka po deseti letech a byla z toho naše velká společná radost, což mi odchod vlastně i ulehčuje," sdělil webu Nedvěd.

Také objasnil, že poslední roky upřednostňoval hokej před rodinou, přitom má doma malou dceru. Potvrdil, že kdyby byl svobodný a bez dítěte, asi by v práci pro národní tým pokračoval. Připomněl také, že byl od nové sezony bez smlouvy, čili není potřeba nic narychlo roztrhávat.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident hokejového svazu Alois Hadamczik.

V červnu nově zvolený prezident hokejového svazu Alois Hadamczik se v posledních dnech marně snažil na Nedvěda působit, aby fungující realizační tým ještě neopouštěl. Vedení Českého hokeje musí o nástupci Nedvěda rozhodnout co nejdříve, protože už za sedm týdnů absolvují reprezentanti první díl Euro Hockey Tour.

Úvodní zápas turnaje Karjala sehraje národní tým ve čtvrtek 10. listopadu doma proti Švédsku, na finském ledě se pak utkají s domácí reprezentací a Švýcarskem. Času skutečně není nazbyt. Není tak vyloučeno povýšení Milana Hniličky, jenž byl před dvěma týdny jmenován sportovní manažerem.

Může se ale rychle hledat i další hokejová ikona, která vstoupí do služeb národního týmu. „Na říjnovém zasedání výkonného výboru musí padnout nějaké řešení, protože neobsazenost jednoho z důležitých postů nemůže být trvalého rázu a narušit chod národního týmu," uvažoval Hadamczik.

Reklama

Související témata: