Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Zacha mě příjemně překvapil, Vrána teď není hráčem pro reprezentaci, říká natvrdo Nedvěd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pondělí se vrátil ze své první inspekční cesty po zámoří, kde strávil tři týdny a naživo viděl sedm zápasů NHL. Generální manažer hokejové reprezentace Petr Nedvěd dostal potěšující zprávy. Všichni hráči působící v NHL mu přislíbili účast na květnovém domácím šampionátu, pokud budou zdraví a klubová sezona už jim v té době skončí. „I díky dějišti MS v Praze můžu garantovat, že přijedou všichni hráči, které budeme chtít,“ prohlásil Nedvěd v pořadu Příklep na Sport.cz.

Příklep s Petrem NedvědemVideo: Sport.cz

 
Článek

Platí to i o Pavlu Zachovi. Šestadvacetiletý útočník Bostonu v minulosti národní tým nejednou odmítl, proto měl Nedvěd eminentní zájem si s ním sednout a situaci si vyjasnit mezi čtyřma očima.

„Nevěděl jsem, co od toho hovoru očekávat, ale Pavel mě příjemně překvapil. Co bylo v minulosti, už je pro mě voda pod mostem. Já i trenérský štáb reprezentace máme o Pavla zájem, a kdyby náhodou Boston vypadl v play off, on i David Pastrňák přijedou na mistrovství světa,“ uvedl Nedvěd.

Zachu s Pastrňákem viděl naživo minulý týden při prohře Bruins 2:3 s Carolinou. „Pasta výjimečně nedal gól, asi byl z mé přítomnosti nervózní,“ smál se Nedvěd. „Jinak má ale vynikající formu, v momentální chvíli je to mašina na góly. Zacha si taky odehrál svoje. A Martin Nečas byl za Carolinu nejlepším Čechem, byl ho plný led. Po zranění už je stoprocentně fit a vypadá úžasně,“ zjistil Nedvěd a mezi řečí přiznal, že na Pastrňáka, Zachu i Nečase by národní tým klidně mohl čekat i do druhého kola play off NHL, kdyby v něm Bruins či Hurricanes vypadli.

Foto: Derik Hamilton, ČTK/AP

David Pastrňák z Bostonu se raduje z gólů proti Philadelphii

Stejná je situace i s obráncem Filipem Hronkem. Vypracoval se v jednoho z klíčových hráčů Vancouveru, lídra Západní konference. Dá se čekat, že Canucks půjdou v play off daleko. „Filip hraje parádní hokej. Už v Detroitu hrál dobře, měl ale výkyvy. Teď se výkonnostně posunul úplně jinam. Všem našim hráčům v NHL přejeme, aby šli se svými týmy co nejdál, koukáme ale i sami na sebe. Jsme domluveni, že v případě vypadnutí co nejrychleji přiletí a posílí nás,“ řekl generální manažer nároďáku.

Ve složité situaci je v Ottawě Dominik Kubalík. Zápas ve Philadelphii, který Nedvěd navštívil, sledoval jen z tribuny. Naposledy odehrál proti Nashvillu jen necelých sedm minut.

„Byl bych hrozně překvapený, kdyby sezonu dohrál v Ottawě. Myslím, že to pro něj nemá žádnou cenu. Jeho pozice mi vysílá jasný signál, že se ho Ottawa bude snažit vyměnit do týmu pro play off,“ míní Nedvěd.

Růžová není situace ani pro obránce Davida Jiříčka. Přestože Columbus již ztratil reálné šance na play off, dvacetiletého zadáka nechává klub vysedávat na tribuně. „Je to škoda. Nechápu jejich politiku. Nepochopil jsem, proč zahazují šanci obouchat si svého kluka. Chápal bych ještě, kdyby hráli o play off a báli se, že mladý kluk udělá chybu. On ale ve svém věku potřebuje hrát, pro příští sezonu už mohl být lepším hráčem,“ kroutí hlavou Nedvěd, jak se Columbus chová k šestce předloňského draftu.

A nediví se, že Jiříček dal veřejně najevo svou nespokojenost. „Je to správně, taky jsem to za kariéru párkrát udělal. Když jen sedíte v koutě a jste ticho, taky to není správný. David to má podložené kvalitou, nedostává prostor na přesilovkách,“ soudí Nedvěd.

Vyloučil pak, že by na MS v Praze mohl startovat útočník Jakub Vrána. Ten ztratil místo v St. Louis, nesáhl po něm ani žádný jiný tým z NHL a momentálně je na farmě Blues ve Spingfieldu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Vrána

„Vedli jsme o něm (s trenéry) debatu. Pod podmínkou výkonnosti a druhé stránky věci, bychom o něj měli zájem. Teď je to ale v situaci, že to není hráč, který nás bude reprezentovat na MS,“ řekl Nedvěd natvrdo.

Vychválil naopak útočníky se specializací na černou práci Radka Faksu z Dallasu a David Kämpf z Toronta, těší jej návrat Ondřeje Paláta z New Jersey po dlouhodobějším zranění. K dispozici by měl být i Tomáš Hertl, jehož San Jose do play off nepronikne. Za Sharks hrají i další Češi – obránci Rutta s Šimkem a útočník Zadina. „Všichni chtějí reprezentovat,“ těší Nedvěda.

Příjemné starosti mají trenéři národního týmu a Nedvěd při pohledu na české brankáře v NHL. Výběr je opravdu široký – Vaněček, Mrázek, Dostál, Vladař, Vejmelka, Rittich.

„Má to v kompetenci trenér gólmanů Ondra Pavelec, ale podílíme se na tom všichni. A otázka brankářů bude asi dlouhá debata. Dávno pryč jsou doby, kdy se mužstvo stavělo od útočníků. Teď je základním stavebním kamenem gólman,“ ví Nedvěd a vychvaluje výkony Petra Mrázka, jenž nedávno prodloužil s Chicagem smlouvu o dva roky.

„Na rovinu říkám, že jsem myslel, že v Chicagu nevydrží. Kroužili kolem něj supi a už byl jednou nohou pryč. Zůstal ale a jeho čísla hovoří za vše. Z našich gólmanů je má momentálně nejlepší,“ těší Nedvěda.

Kulich je lídr, na MS v Praze je připravený, míní trenér dvacítky Patrik AugustaVideo: Sport.cz

A v pořadu Příklep vysvětluje důvod, proč je skeptický ohledně účasti útočníků Matěje Blümela či Jiřího Kulicha na MS v Praze, přestože je z výkonů obou nadšený.

Druhou cestu do zámoří plánuje i s trenérem Rulíkem po uzávěrce přestupů v NHL, která je 8. března.

Hokejové sestřihy, analýzy, zajímaví hosté ve studiu Sport.cz.

Pusťte si Příklep třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.