Hlavní obsah

Nenechali mě topit se, pochvaluje si Tomášek Švédsko. Teď chce zazářit i v reprezentaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na aktuálním reprezentačním srazu je David Tomášek jedním ze čtyř krajánků působících ve Švédsku. Právě s výběrem Tre kronor dnes národní tým v úvodním duelu sezony na turnaji Karjala poměří síly. A 27letý útočník soupeře dobře zná. Ve Švédsku se mu zalíbilo a ve Färjestadu, vedoucím celku tabulky, podepsal smlouvu až do roku 2026.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Tomášek během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Karjala.

Článek

Překvapilo vás, že vám klub nabídl prodloužení smlouvy už po pár zápasech?

Vůbec jsem to nečekal, vždyť je za námi teprve čtvrtina základní části. Je to moc příjemná zpráva a odměna za odvedenou práci. Chytil jsem šanci za pačesy a dařilo se i týmu. V zahraničí je to i o štěstí. Angažmá mi sedí. Tak jsem si řekl, proč uvažovat nad jinou budoucností, když si tam hokej i život užívám. Jo, liga je náročná a někdy je to tam na palici, ale vážím si zájmu tak skvělé organizace.

Odstartovala éra Radima Rulíka u hokejové reprezentace. První trénink slušný, klíčem je komunikace, hodnotil nový kouč. Video: Sport.cz

Zkušenosti ze zahraničí už máte, ale přece jenom se takhle rychle adaptovat na nové prostředí, to chce umění. Jak se vám to povedlo, že už máte na kontě osm gólů?

Hodně mi pomohlo okolí, realizační tým a lidi kolem týmu jsou perfektní. Stejně jako spoluhráči. Všichni věděli, jaký jsem typ hráče a přichystali pro mě roli. Nenechali mě se topit. Našel jsem si své místo, a hned mi tam něco napadalo.

Jaké bude dnešní střetnutí se švédskou reprezentací?

Z Färjestadu jede hned pět hráčů, to bude zajímavý souboj. Jejich útok vypadá velmi dobře. Většina kádru je ze švédské ligy, takže velká kvalita a pro nás dobrá prověrka. Tuším, co od nich čekat. Velmi agresivní tým, který rád drží kotouč a kontroluje hru. Ale nebojím se toho. Máme také skvělý kádr. Jenom si musíme věřit, vědět o sobě a systému. Pak už se může stát cokoliv.

Už patříte k těm zkušenějším. Co od vás může národní tým čekat?

Samozřejmě se budu snažit, aby se mi i v reprezentaci zadařilo stejně jako v klubu. Měl bych hrát na centru, na to jsem zvyklý z klubu. Jsem tam spokojený, ale je mi to celkem jedno, zvládnu hrát kdekoliv.

Jako centr navíc těžíte z práce nového asistenta Tomáše Plekance, který s vámi piloval vhazování.

Jeho zkušenosti jsou k nezaplacení. Ještě nás toho spoustu naučí a spoustu nám toho předá. Jedna z českých legend, úctyhodná kariéra. Jít proti němu na buly bylo vždycky hrozně těžké. Je úplně jedno, kolik nám je let, ale od takového hráče se furt můžeme něco naučit.

Daří se vám pochopit, co po vás žádá nový realizační tým v čele s Radimem Rulíkem?

Hodně z nás si prošlo mnoha systémy, takže se umíme adaptovat. Samozřejmě za tři dny nemůžeme vypilovat úplně všechno, ale věřím, že si na styl zvykneme. Tímhle způsobem se snaží hrát spousta týmů. Tréninky jsou zatím výborné. Ve vysokém tempu. Je to podobné, na co jsem zvyklý ze Švédska.

Tomáš Plekanec se necítí jako trenér. Cepoval hráče na buly a líbilo se mu, jak reagovali. Video: Sport.cz

Už víte, jaké zápasy na Karjale odehrajete?

Drobně jsme se o tom bavili. Trochu jsme se domluvili s ohledem na klubové povinnosti, my hned v úterý hrajeme Ligu mistrů. Ale nechám to na trenérech. Až to budou chtít zveřejnit, tak to udělají.

V květnu jste si premiérově zahrál na mistrovství světa. Vyhlížíte i domácí šampionát v Praze?

Za pozvánku na první turnaj jsem rád, je to povzbuzení pro mou práci. Ale že už bych se viděl na domácím mistrovství? To vůbec. Beru to postupně. Jsem rád, že se mi povedl začátek sezony. Uchytit se ve Švédsku v tak kvalitním týmu není jednoduché. A je fajn, že teď můžu vypadnout z klubového stereotypu a zase potkat české kluky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.