Hlavní obsah

Obrovská euforie, satisfakce, ale náš příběh nekončí! Češi si užívají skalp USA, v semifinále se Švédy

Nejprve si vyšlápli na Finy, pak s přehledem porazili i Němce, přesto čeští hokejisté do 18 let před svým závěrečným duelem skupiny na Hlinka Gretzky Cupu v kanadském Red Deeru věděli, že pokud proti USA nebudou bodovat, velmi pravděpodobně do semifinále nepostoupí. Parta trenéra Jakuba Petra však duel proti velkému favoritovi zvládla, triumfovala 3:1 a v sobotu od 4:30 SELČ zabojuje o finále proti Švédsku.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Trenér hokejové osmnáctky Jakub Petr.

Článek

„Když odpovím jako fanoušek, tak euforie je obrovská. Satisfakce pro trenéry i pro hráče. Už jsem to párkrát zažil, pak jsme nic podobného dlouho nezažili, ale tohle je to, proč děláte hokej. Z fanouškovského pohledu tedy určitě pochvala pro tým," neskrýval Petr v rozhovoru pro hokej.cz nadšení.

Dobře věděl, že pokud jeho mužstvo má mít šanci uspět, musí se přesně držet plánu. Hrát proti Spojeným státům otevřenou partii by byla cesta do pekla. A Češi podali výborný taktický výkon, který podpořil jistý brankář Michael Hrabal.

„Byl jsem rád, že mužstvo drželo plán. Nebyli jsme v utkání dominantní. Věci, které nejdou úplně vidět, kluci plnili, možná s výjimkou jednoho úseku ve druhé třetině. Byla to taková trochu taktická hra. Na naši první formaci posílali oni tu svoji. Byly tam takové hry mezi trenéry. Ještě pořád to není ideální, ale náš příběh nekončí. Takže zpátky ke strojům a budeme dělat vše pro to, ať uděláme naše fanoušky doma pyšnými," vzkazuje Petr po postupu mezi nejlepší čtyřku.

„Američané byli rychlejší a trošku i silnější do těla. Ale v půlce zápasu se začali vztekat, museli dávat góly, aby postoupili, což se jim moc nedařilo. My jsme se dostávali čím dál víc do větších šancí," mínil Hrabal, jenž si připsal 34 zákroků a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu, za což po jeho skončení dostal klobouk.

„Jsem rád, že jsem takhle pomohl klukům, ale myslím, že takový klobouk by měl dostat každý z hráčů, protože všichni podali skvělý výkon. Přece jen, Amerika se neporáží každý den," prohlásil teprve sedmnáctiletý gólman pražské Sparty.

„Je to skvělý výsledek, protože jsme měli ve skupině dobrou Ameriku i skvělé Finy a oba týmy jsme dokázali porazit. Proto myslím, že dokážeme hrát se všemi, čehož musíme využít," hlásí Hrabal.

Češi se tak na Hlinka Gretzky Cupu dostali do semifinále po pěti letech, tehdy doma v Břeclavi brali stříbro po finálové porážce od Kanaďanů. Na stejné finále by mohlo dojít i letos. Výběr Javorového listu čeká v sobotním semifinále Finsko, Petrova družina vyzve Švédy. Což je rozhodně přijatelnější soupeř než Kanada, která na závěr skupiny A právě výběr Tre kronor zdolala 3:0.

„Přece jen Kanada tu má pomalu nejlepší tým, co jde. Když jsem koukal na jejich zápasy, tak jsou to rození střelci, dokážou dát skoro ze všeho gól," souhlasí Hrabal. „Doufám a věřím, že v semifinále se můžeme poprat o postup do finále. Musíme ale zlepšit produktivitu, protože nestřílíme moc a většina týmů nás přestřílí," dodal.

Petr však vyzdvihuje, že mužstvo působí jako skutečný tým, kdy se jeden obětuje pro druhého. „Máme v uvozovkách playmakery, ale jsem strašně rád, že pracovali pro tým. Nebylo to, že by se chtěli ukazovat, dělat hloupé věci, aby jim do statistik přibyl nějaký bod. Toho si na týmu strašně vážím. Nechci ještě chválit, ale z tohohle pohledu je to pro nás strašně dobrá vazba. Jsem pyšný, že jsme to do nich dostali, a teď mají právo si to užít," potěšilo hlavního kouče.

Reklama

Související témata: