Hlavní obsah

Patnáctkrát porazil Jágr Vampolu v šachách, přesto je "68" normální kamarád

PRAHA

Šachy mu moc nejdou, k tomu se učí bruslit a na sraz reprezentace přišel pozdě. Ale jinak je hokejista Petr Vampola spokojený. Na šachovnici ho poráží Jaromír Jágr, techniku bruslení mu na Sibiři zdokonaluje Fin. A v úterý ho trenér Alois Hadamczik přivítal se zpožděním. Ale žádný stres. „V Omsku si to užívám, těším se na play-off,“ přiznává rodák ze Žďáru nad Sázavou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Vampola (vlevo) a Jaromír Jágr slaví na Staroměstském náměstí titul mistrů světa

Článek

Cože jste v úterý zmeškal začátek reprezentačního srazu? Měl jsem domů letět 4. února, s tím jsem počítal, ale trenér v klubu říkal, že přiletí z Finska specialista na bruslení, takže chtěl, abych před play-off ještě potrénoval. Proto jsem si vyměnil letenku na úterý 8. února.

Kolik vás v Omsku vůbec trénovalo? První dva dny kluci, kteří přiletěli z tripu, měli volno, já jsem trénoval sám s trenérem, v pondělí jsme byli už společně.

Nebylo to spíše za trest? Čtyři dny jsem mohl být doma, odpočinout si, ale když trenér řekne, tak já mu nemůžu říct ne.

Co vám dala škola bruslení? Trenér nám radil technické věci. Nohy bolí, ale věřím, že když si odpočinu, tak ve středu to bude dobrý.

V polovině ledna jste přestoupil z Traktoru Čeljabinsk do Avangardu Omsk, kde hrají tři Češi (Jágr, Červenka, Škoula). Jste spokojený? Když si pomyslím, že bych měl pomalu v KHL končit sezónu, tak to by bylo nepříjemný. V Omsku si to užívám, vedeme, těším se na play-off. Spadl ze mě tlak, dobře jsem do mužstva zapadl a čeští kluci mi pomohli.

V čem konkrétně? Třeba adaptace, když člověk přijde do nového týmu. V prvním zápase jsem hrál s Džegrem a Červusem, to byla velká výhoda.

Petr Vampola (vpravo) a Jaromír Jágr na tréninku českého týmu při mistrovství světa v Německu.foto: ČTK/Radek Petrášek

Co čekáte od play-off? Hlavní je, aby se dařilo mančaftu, když se to povede týmu, tak to bude dobré i pro jednotlivce. Chci podávat co nejlepší výsledky, člověk hraje i o novou smlouvu.

Vy jste si s Jágrem vybudovali bližší vztah, který započal na mistrovství světa v Německu, pokračuje i na Sibiři? Já nevím, ale možná mě má radši, když mě porazil v patnácti šachových partiích za sebou. Samozřejmě jsem rád, že tam jsou tři čeští kluci. S Jardou se bavím docela dost, pomáhá mi, radí, a to i mimo led.

Kdy a kde hrajete šachy? Hodně v letadle, ale už mě to nebaví, nevím, co se stalo, ale dostal jsem patnáctkrát za sebou. To už něco značí.

Asi by to chtělo nastudovat teorii, ne? Asi jo, na to ale asi nemám hlavu.

Patnáctkrát jste prohrál v šachách, ale Omsk vyhrál také patnáct utkání v řadě... Když se daří, tak je pohoda, patnáct utkání je moc. Člověk si věří, ale teď začne play-off, to je jiná soutěž.

Ještě k Jágrovi? Vzal už vás ke Švejkovi? Byli jsme si sednout na večeři, popovídat si, probrat co je nového, jak se nám dařilo, ale jinak nic výrazného. Já nevím, jestli si vyhovujeme, to musíte na něj. Já ho beru jako normálního kamaráda. Neřeším, že to je nejlepší hokejista české historie, fakt ne. Jako mám kamarády v České republice, tak se bavím i s ním. Teď jsme spolu v jednom mančaftu, mám tam jednoho lepšího kamaráda a člověk může lépe zabít volný čas.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko