Hlavní obsah

Pešán v nejistotě. Kdo by ho u reprezentace mohl nahradit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko říct, jaké jsou vánoční zvyklosti u Pešánů. Zda se rozkrajují jablka či leje olovo, aby výjev prozradil, co za budoucnost koho čeká. Nicméně je jisté, že hned po vánočním víkendu bude profesní budoucnost Filipa Pešána řešit výkonný výbor hokejového svazu. Zůstane koučem reprezentace i na olympijském turnaji? Redakce Sport.cz v minulých dnech několikrát kontaktovala generálního manažera Petra Nedvěda, který za národní tým nese zodpovědnost a měl by mít v otázce ohledně Pešána klíčové slovo, ale na zprávy i telefonáty nereaguje.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Bude Davidu Krejčímu a spol. udílet na olympiádě v Pekingu pokyny jako hlavní trenér Filip Pešán?

Článek

V zákulisí se prý jedná, avšak vzhledem k času nominace (do 10. ledna) i skutečnosti, že hlavní kandidáti mají klubová angažmá, je pořád velmi pravděpodobné, že Pešán situaci ustojí. Sport.cz i tak vybral možné adepty, kteří by mohli mdlou reprezentaci probrat.

Václav Varaďa

Jen těžko byste v současnosti v extralize našli lepšího a úspěšnějšího trenéra. Varaďa je znám svou náročností, tréninky pod ním nejsou žádný med. Právě jeho zásluhou se však Třinec stal v posledních letech klubem číslo 1 v tuzemsku, dva tituly v řadě jsou toho důkazem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Varaďa na střídačce hokejistů Třince.

Hokejovým zákulisím se šíří zprávy, že neformálně už hokejový svaz začal Varaďu oťukávat. Pro něj samotného by práce u reprezentačního áčka sice byla ctí, zároveň si ale uvědomuje, že načasování celé akce není ideální. Tak jako i další adepti na případnou uvolněnou židli po Pešánovi by měl jen minimum času, vždyť nominaci pro Peking musí odevzdat do 10. ledna. Žádný přípravný zápas, nic. A to Varaďu může odrazovat.

I kdyby Varaďa nakonec kývnul, záleželo by rovněž na postoji Ocelářů, s nimiž loni prodloužil smlouvu o sedm let až do roku 2027. Uvolnili by jej třeba pro tuto sezonu, nebo by současně s nároďákem mohl dál vést i klub? Dosluhující svazový šéf Tomáš Král v minulosti už několikrát přiznal, že takový model se mu nezamlouvá...

A pak jsou tu Varaďovy předchozí štace u českých reprezentacích, byť mládežnických, které úspěchem na MS rozhodně nedopadly. S osmnáctkou v čele s Nečasem a Zadinou skončil v roce 2017 ve čtvrtfinále. To samé následovalo o dva roky později na juniorském šampionátu, před nímž ve funkci nahradil právě Pešána, s nímž má; jemně řečeno; hodně chladné vztahy. A před dvěma lety Varaďa na domácím šampionátu dvacítek semifinálovou bránu zase nerozrazil...

Martin Straka a Jaroslav Špaček

Vladimír Vůjtek se nestyděl přiznat, že ho k aktivní hře při jeho reprezentačním angažmá přesvědčili asistenti Jandač a Kalous. Miloš Říha zase vsázel na erudici a přirozené vůdcovství Roberta Reichla. Ale „ptačí" plzeňské duo jako by pod vládou Filipa Pešána bylo až příliš upozaděno, přitom zkušenosti a respekt mají.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Martin Straka s Lukášem Radilem.

Chtěl-li by svaz rychlé a elegantní řešení, jak před olympiádou něco změnit, zdá se být povýšení rolí Straky a Špačka přirozenou volbou. Jenže fungovalo by to a skousl by Pešán omezení svých pravomocí a rovnocenné muže vedle sebe?

Libor Zábranský

Nabídku převzít reprezentaci dostal už v roce 2018, ale s díky odmítl. Chtěl se věnovat rodině, do které patří i brněnská Kometa. Podle informací Sport.cz dostal nabídku postavit se do čela národního týmu znovu letos v létě, ale reagoval stejně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Majitel Komety Libor Zábranský.

A teď? Jeho velkým plusem je, že dokáže být koučem ve skutečném slova smyslu, tedy vyburcovat celek v klíčový okamžik. „Byla by to obrovská čest, ale momentálně to není téma, jsem extrémně vytížený v Kometě," řekl ovšem v úterý MFD. Prioritou je pro něj dotáhnout k realizaci novou hokejovou arénu v Brně a je otázkou, zda by ho víc než střídačka nelákalo místo šéfa hokejového svazu, které se v létě uvolní. Tam může český hokej jako úspěšný manažer změnit víc.

Václav Prospal

Bývalý vynikající útočník, který jako pouhých jedenáct Čechů odehrál v NHL přes tisícovku zápasů, by se nabízel jako dočasná volba pro dokončení sezony.

S trochou nadsázky se dá říct, že Václav Prospal je takovým hokejovým Františkem Strakou. Vynikající motivátor, svým zápalem a zažraností do hokeje by si tým jistě dokázal získat na svou stranu a buďte si jistí, že hráči by se pro něj rozkrájeli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Prospal.

U národního týmu už Prospal působil mezi lety 2016 až 2018 jako jeden z asistentů Josefa Jandače a zažil tak jako trenér olympijské hry v Pchjongčchangu, Světový pohár v Torontu a dvě mistrovství světa.

Plusem by u českobudějovického patriota bylo, že je volný. Letos na jaře po třech sezonách skončil na střídačce Motoru a odletěl do Ameriky, kde trvale žije jeho rodina.

Někdo jiný

V úvahu by mohl přicházet i Vladimír Růžička, jenž u národního týmu skončil po domácím MS 2015 „po kauze Palaščák", předtím dokázal jako trenér dovést národní tým k titulům mistrů světa v letech 2005 a 2010. I on je ale; stejně jako Varaďa; vázán práci v klubu, v Litvínově.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zamyšlený trenér Litvínova Vladimír Růžička.

Možností by bylo i angažování zahraničního kouče, byť tato varianta se jeví s ohledem na časový pres a i skutečnost, že se na olympiádě představí „neznámí" hráči z evropských lig, jako ta nejméně pravděpodobná.

Kdo by měl vést hokejovou reprezentaci na ZOH 2022 v Pekingu?
Filip Pešán
3 %
Václav Varaďa
30,5 %
Martin Straka a Jaroslav Špaček
5,2 %
Libor Zábranský
1,6 %
Václav Prospal
11,8 %
Vladimír Růžička
45 %
zahraniční trenér
1 %
někdo jiný
1,9 %
Celkem hlasovalo 7562 čtenářů.

Reklama

Související témata: