Hlavní obsah

Pešánovu hlavu nikdo nežádal. Nedvěd chce zapracovat na chemii národního týmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádná změna v realizačnímu týmu české reprezentace před olympijským turnajem nenastane. Na pondělním výkonném výboru sice padala hodně kritická slova o výkonech národního týmu na akcích evropské hokejové tour, jenže na závěr jednání vrcholní představitelé svazu podrželi ve funkcích trenéra Filipa Pešána i generálního manažera Petra Nedvěda.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Filip Pešán na lavičce národního týmu zůstává.

Článek

„Členové výkonného výboru, kteří vzhledem k okolnostem jednali on-line, si podrobně vyslechli analýzu kouče i jeho asistentů. Vedla se o ní asi půlhodinová diskuse, z níž vyplynulo, že na prosincovém Channel 1 Cupu národní tým nenaplnil očekávání, ale žádný návrh na nějaká personální opatření směrem k zimním olympijským hrám nezazněl. Všichni, kdo se k této problematice nějak vyslovili, vyjádřili důvěru trenérovi i manažerovi. Nikdo jejich odvolání nežádal,“ informoval mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

Nedvěd ještě před vánočními svátky avizoval, že přes různé úvahy, které měl, nakonec dospěl ke stanovisku, aby Pešán navzdory aktuální sérii sedmi porážek stál na střídačce českého mužstva i na ZOH. „Cítím, že mužstvo tak, jak jsme ho složili pro turnaj v Moskvě, mělo určitě na víc, ale zároveň uznávám i Filipovu trenérskou kvalitu. O to větším a krajně nepříjemným překvapením pro mě byly doslova alarmující výsledky,“ připustil Nedvěd.

Národní tým v sezoně 2021/2022 ještě nepoznal radost z vítězství. Česká účast na Channel 1 Cupu byla nakonec výkonným výborem zhodnocena jako neuspokojivá s ohledem na to, v jakém složení tam reprezentace hrála. „Vedli jsme proto s koučem dlouhé debaty, abychom našli způsob, jak předvést lepší výkony i výsledky v Pekingu,“ naznačil Nedvěd.

V době moskevského turnaje byl sám na inspekční cestě do zámoří. „Nakonec mi to načasování vyšlo špatně, ale nikdo z nás neměl křišťálovou kouli, aby věděl, co způsobí v Americe varianta omikron a jak se otočí postoj NHL,“ prohlásil manažer.

„Odehrané turnaje nám o adeptech reprezentace určitě něco napověděly. V následujícím období nás čeká i sledování dalších hráčů, kteří jsou v našem hledáčku a během sezony se v reprezentaci ještě neobjevili,“ doplnil Nedvěd.

Manažer i kouč Pešán by se v lednu měli vydat na inspekci do Švýcarska a na sever Evropy. Sledovat chtějí například útočníky Romana Červenku či Tomáše a Hynka Zohornovy, obránce Vojtěcha Mozíka a Ronalda Knota nebo brankáře Patrika Bartošáka.

„U Červenky byl zásadní problém v tom, že dosud není očkován proti covidu, a hráč bez vakcinace nemůže do Číny odletět. Taková už je bohužel doba a nikomu nelze nic nařídit,“ uvedl Nedvěd.

„V šesti týdnech, které zbývají do začátku olympiády, ale musíme především zapracovat na správné vnitřní chemii mužstva. O tom správném vyladění a volbě správných typů, ať už hokejově, či lidsky, to hlavně bude. Chtěl bych, aby to zkušení hráči, o jejichž schopnostech jsem neochvějně přesvědčen, vzali víc na sebe,“ mínil Nedvěd.

Po rozhodnutí, že se v Pekingu nepředstaví hráči z NHL, došlo i k úpravě přípravného období. Složení českého hokejového týmu pro ZOH by tak mělo být zveřejněno 12. nebo 13. ledna, krátce před nominačním plénem ČOV. V pondělí 24. ledna by podle současných plánů měl v Praze začít kemp reprezentace, na němž by se jako první měli hlásit nominovaní hráči z KHL.

Reklama

Související témata: