Hlavní obsah

Rakousko bylo trošku horší, ale i tak si toho vážím, radoval se z nuly Langhamer

Premiérové čisté konto v české hokejové reprezentaci oslavil brankář Marek Langhamer, který 19 úspěšnými zákroky pomohl k vítězství 6:0 nad Rakouskem v utkání Euro Hockey Challenge ve Vídni. Účastník loňského mistrovství světa ve Finsku, odkud si odvezl bronz, se dočkal ve svém třináctém duelu v národním týmu.

Kdo bude chytat za Česko na mistrovství světa? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

"Vážím si toho o to víc, že to byl první zápas za reprezentaci po dlouhé době a ještě venku," řekl novinářům Langhamer. Ještě před týdnem chytal ve finské lize za Ilves Tampere utkání o 3. místo proti IFK Helsinky a po vítězství 3:2 obhájil s klubem před odchodem do švédského Oskarshamnu bronz.

Za reprezentaci předtím chytal naposledy 18. prosince loňského roku, kdy v duelu Švýcarských hokejových her ve Fribourgu v 6. minutě nahradil zraněného Šimona Hrubce a dochytal zápas se Švédskem (0:4). "Samozřejmě Rakousko bylo dnes trošku horší než my, ale i tak si toho vážím. Každá střela je nebezpečná," podotkl.

Hráči se museli na ledě potýkat s vedrem, které ve Steffl Areně panovalo. "Vnímal jsem to hodně, obzvlášť po první třetině, kdy tam toho Rakousko mělo dost. Chladil jsem se ledem. Od druhé třetiny jsme hráli už výborně odzadu a byli jsme hodně času u nich, takže jsem tolik práce neměl," řekl Langhamer.

Češi s Rakouskem loni v Tampere při cestě za bronzem v základní skupině zaváhali a podlehli 1:2 po samostatných nájezdech. Byla to pro ně první porážka ve 20. vzájemném duelu. Dnes ale jasně dominovali. "Já si myslím, že je to o rychlosti, šikovnosti a vidění. Možná také trochu psychicky," komentoval Langhamer dnešní rozdíl.

Musel vyřešit několik šancí Rakušanů a byl rád, že tým pracoval v defenzivě na sto procent až do konce. "Hráli jsme plných šedesát minut. Když se vede o pět šest gólů, tak to spíš zaváhání nějakým zraněním, než bychom něco vypustili," dodal Langhamer.

Reklama

  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán