Hlavní obsah

V Blackhawks nezapadal Galvas do puzzle, v Redhawks zažívá vzkříšení a sní o MS v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznal, jak drsný (nejen) hokejový život může být v zámoří. V Rockfordu častokrát při usínání slyšel zvenku střelbu a už vůbec nebylo radno se toulat nočními ulicemi. „Jsem rád, že je to město za mnou,“ řekne hořce Jakub Galvas. A rád je, že pryč je také jeho tamní hokejové angažmá, kdy na farmě rok marně čekal na povolávák do NHL. „Tu sezonu jsem docela trpěl,“ říká 24letý bek, který teď vzkříšení našel ve švédském Malmö. A právě proti Švédsku se ve čtvrtek po více než dvouleté pauze zase vrátí do reprezentace.

Foto: Profimedia.cz

Obránce Jakub Galvas (v červeném) v dresu švédského Malmö

Článek

V sedmnácti vlétl do ligy, v Olomouci si zahrál i po boku svého táty Lukáše a pak to přes Finsko vzal do NHL, kde v týmu Chicago Blackhawks zažil snový debut. Při své premiéře dostal skoro 24 minut i místo v elitní přesilovce s Kanem a Toewsem, přičemž následně od trenéra slyšel, že působil, jako by v NHL hrál roky.

Jenže zářivá budoucnost v hvězdné lize stejně nepřišla, protože celou minulou sezonu ve farmářské AHL beznadějně vyhlížel své povýšení a počet startů v NHL tak zůstal na šesti. „Bylo to těžké, docela jsem trpěl. Žádné zprávy z Chicaga nepřicházely, až když jsme tlačili na manažera, ať vím, na čem jsem, tak jsem se náhodou dozvěděl, že jsem na farmě čtvrtý bek v řadě. Chtěl jsem vydržet do konce, kdyby se jich hodně zranilo, ale…“

To se nestalo, ani žádný jiný klub z NHL negarantoval Galvasovi hraní, a tak raději udělal krok „zpět“ a vrátil se do Evropy. Přemýšlel, proč po skvělém úvodu se dveře do NHL zavřely, a našel jediné vysvětlení. Manažer Stan Bowman, který ho v roce 2017 draftoval, předloni skončil, jeho nástupci Davidsonovi už nezapadal do plánů. „Vzal hodně mladých kluků a staví si svůj mančaft. A já se jim nehodil do puzzle.“

Ne, NHL se definitivně nevzdal a věří, že ve Švédsku, kde místo Blackhawks pro změnu obléká dres Redhawks, zase může zámoří zaujmout. On sám si - byť zprvu poněkud těžce - zvykl na švédský styl i zdejší hokejová letiště, rozumějte tuze široká hřiště.

„V Americe jsem na ledě tolik nelétal, ve Švédsku jsou všichni rychlí a všude. Zpočátku jsem bojoval s tím, abych našel správný rozestup mezi útočníky a dobře si je najel, ale teď už se to zlepšuje,“ říká obránce čtvrtého Malmö, jehož prostor na ledě se v posledních zápasech zvyšuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Jakub Galvas během utkání EHT proti Švédsku v květnu 2021.

Teď má aktuálně průměr okolo 16 minut. Pochvaluje si atmosféru, která na stadionu je, a když je čas, tak skrz televizi hltá extraligové zápasy Liberce, kam nedávno přestoupil jeho mladší bratr, jenž kráčí v rodinné tradici obránců.

A taky sní, že by třeba jeho reprezentační úvod na Karjale mohl mít i sezonní tečku na světovém šampionátu v Praze. Z NHL nelze počítat s přívalem beků, a tak evropští obránci mají naději na nominaci větší než třeba brankáři. „Chci se o to porvat. Rozhodně nic nevzdávám a budu na sobě pracovat.“

Reklama