Hlavní obsah

V německé reprezentaci bude proti Česku debutovat talent Peterka

Norimberk

Jednoho nováčka zařadil do nominace na duely Euro Hockey Challenge v Norimberku proti české reprezentaci finský trenér hokejistů Německa Toni Söderholm. Je jím devatenáctiletý útočník John-Jason Peterka z Mnichova, jehož loni draftovalo v NHL ve 2. kole na 34. pozici Buffalo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Peterka si na přelomu roku připsal na mistrovství světa dvacítek v Edmontonu v pěti zápasech čtyři branky a šest asistencí, díky čemuž skončil pátý v produktivitě. O rok dříve na juniorském šampionátu v Ostravě a Třinci nasbíral v sedmi duelech čtyři góly a dvě přihrávky.

V kádru jsou i útočníci Tobias Eder s Alexanderem Ehlem z Düsseldorfu a Daniel Pfaffengut ze Schwenningenu, kteří debutovali minulý týden ve dvou duelech na Slovensku. Němci prohráli v Piešťanech v sobotu 3:4 po samostatných nájezdech a v neděli 1:2.

Nově tým doplnili vedle Peterky i jeho spoluhráči Maximilian Kastner, Justin Schütz, další útočník Andreas Eder s obráncem Marcelem Brandtem ze Straubingu, bek Moritz Müller s útočníkem Frederikem Tiffelsem z Kolína nad Rýnem, brankář Andreas Jenike z Iserlohnu a jako zatím jediný krajánek zadák Korbinian Holzer z Jekatěrinburgu.

Rozloučili se naopak gólman Hendrik Hane z Düsseldorfu, beci Tobias Fohrler ze švýcarského celku Ambri-Piotta a Johannes Huss s útočníkem Boazem Bassenem ze Schwenningenu a další forvardi Marco Sternheimer s Maximilianem Eisenmengerem z Augsburgu, Maximilian Kammerer z Düsseldorfu a Alexander Blank z Krefeldu. Bassen, Eisenmenger a Blank si proti Slovensku také připsali první starty.

Nejvíce zkušeností z kádru má Moritz Müller, který nasbíral už 154 reprezentačních startů a má i stříbro z olympijských her v Pchjongčchangu z roku 2018. Holzer má za sebou působení v NHL, kde sehrál za Toronto, Anaheim a Nashville 200 zápasů v základní části a dalších pět v play off.

V týmu nechybí útočník Sebastian Uvira, osmadvacetiletý syn bývalého obránce Eduarda Uvíry, někdejšího československého reprezentanta a mistra světa z Prahy z roku 1985.

Duely se hrají v Norimberku ve čtvrtek od 18:00 a v sobotu od 13:30. Generálkou pro mistrovství světa v Rize budou pro Němce 7. a 8. května duely proti Bělorusku také v Norimberku. Na světovém šampionátu, který se uskuteční od 21. května do 6. června, se utkají ve skupině B s Itálií, Norskem, Kanadou, Kazachstánem, Finskem, USA a Lotyšskem.

Nominace hokejistů Německa na zápasy Euro Hockey Challenge v Norimberku proti České republice (29. dubna a 1. května):
Brankáři:
Niklas Treutle (Norimberk)
Mirko Pantkowski (Düsseldorf)
Andreas Jenike (Iserlohn)
obránci:
Bernhard Ebner
Marco Nowak (Düsseldorf)
Colin Ugbekile (Düsseldorf)
Moritz Müller (Kolín nad Rýnem)
Simon Sezemsky (Kolín nad Rýnem)
John Rogl (oba Augsburg)
Oliver Mebus (Norimberk)
Marcel Brandt (Straubing)
Korbinian Holzer (Jekatěrinburg/KHL)
útočníci:
Tobias Eder (Düsseldorf)
Alexander Ehl (Düsseldorf)
Daniel Fischbuch (Düsseldorf)
Frederik Tiffels (Kolín nad Rýnem)
Lucas Dumont (Kolín nad Rýnem)
Sebastian Uvira (Kolín nad Rýnem)
John-Jason Peterka (EHC Mnichov)
Maximilian Kastner (EHC Mnichov)
Justin Schütz (EHC Mnichov)
Daniel Schmölz (Norimberk)
Daniel Pfaffengut (Schwenningen)
Laurin Braun (Krefeld)
Andreas Eder (Straubing)

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko