Hlavní obsah

Rulík nominoval na Švýcarské hokejové hry. Bere Červenku a dva nováčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík oznámil nominaci na Švýcarské hokejové hry, druhý podnik seriálu Euro Hockey Tour. Vydal se podobnou cestou jako na úvodním turnaji Karjala, opět vzal pět kompletních formací a dva brankáře. Ve výběru je hned sedmnáct hráčů, kteří absolvovali i podnik ve Finsku.

Nominace Radima Rulíka pro Švýcarské hokejové hryVideo: Sport.cz

 
Článek

Kouč národního týmu vybral podobný tým jako na Karjale. V nominaci je ze 27 hokejistů hned 17 stejných hráčů. „Potřeboval jsem si po turnaji věci pořádně promyslet. Nechal jsem si odstup a až pak si připravoval další nominaci. Když jsem si zanalyzoval výkony jednotlivých hráčů, rozhodl jsem se pro tuto cestu,“ vysvětloval Rulík, jenž už po úvodním podniku vysvětloval, že zvažuje dvě různé varianty.

„Tu druhou ze mě nedostanete. Jsem otevřený, ale neodkryju všechny karty,“ usmál se trenér. „Pustil jsem si každé střídání každého hráče. Analyzoval jsem si to fakt do hloubky. A rozhodl jsem se, že většinu kluků pozvu i na další sraz,“ líčil Rulík, který opět plánuje pro každé utkání jinou sestavu.

Tentokrát pojede už i lídr Roman Červenka, který chyběl na první akci z důvodu zdravotních problémů. „Řeči, že ho nepotřebujeme zkoušet, jsou urážlivé vůči Romanovi. Je tu nový realizační tým a nové mužstvo. Když je možnost, aby byl součástí tohoto týmu, chceme toho využít,“ uvedl Rulík s tím, že minimálně v jednom ze tří utkání dostane kapitánské céčko.

Z brankářů je v nominaci opět plzeňský Dominik Pavlát, jenž zazářil premiérovou nulou proti Švýcarsku. Druhým gólmanem ve výběru je pardubický Roman Will, z týmu lídra extraligové tabulky jede jako jediný. Na kempu v Praze bude třetím brankářem Josef Kořenář ze Sparty, který do Švýcarska neodcestuje.

Nováčky v reprezentaci jsou útočník Jakub Rychlovský z Liberce a překvapivé jméno obránce Mikuláš Hovorka z Českých Budějovic. „Má budoucnost. Je to mladý talentovaný hráč. Vysoký pravák, dobré parametry, vidíme v něm prospekt. Chceme ho vyzkoušet na mezinárodní scéně. Může svými výkony růst,“ věří Rulík.

Reprezentační trenér projevil zájem i o zkušeného forvarda Jana Kováře, jenž však ještě pociťuje následky zranění. „Ve Švýcarsku jsme se s ním setkali. Ještě potřebuje trochu času. Prodělal zranění nohy, po kterém naskočil zpátky do zápasů hodně brzy. Nebyl důvod teď riskovat,“ uvědomoval si kouč.

V nominaci tentokrát nechybí litvínovský útočník David Kaše, jeho starší bratr a spoluhráč Ondřej však znovu ano. „Chtěl jsem je vidět společně. Oslovili jsme i Ondru. Nejdřív účast přislíbil, ale prodělal srážku na tréninku a necítil se vůbec dobře a v takové formě. Nevěřil, že by týmu něco dal, a tak se omluvil,“ mrzelo 58letého trenéra.

Na tiskové konferenci v pražském hotelu Four Seasons byl přítomen i generální manažer národního týmu Petr Nedvěd, který v lednu plánuje inspekční cestu do zámoří. „Uvidím v akci osm týmů NHL na východním pobřeží a osobně budu s českými hráči mluvit. Například i s Pavlem Zachou. Budu zjišťovat, jestli je z jeho strany zájem reprezentovat,“ prohlásil Nedvěd. Na druhou výpravu do Severní Ameriky vyrazí v březnu i s Radimem Rulíkem.

Listopadový turnaj Karjala, který byl pro Rulíka premiérou ve funkci hlavního kouče nároďáku, zvládli Češi na výbornou. Ve Växjö a v Tampere porazili Švédy, Finy i Švýcary, navíc se prezentovali aktivní a pohlednou hrou.

Švýcarské hokejové hry se uskuteční od 14. do 17. prosince. Češi nejprve ve čtvrtek (od 18:00) přivítají v pražské O2 areně Finy, o den později se letecky přesunou do Curychu, hlavního dějiště turnaje. Tam v sobotu od 18:00 nastoupí proti domácím Švýcarům a o den později od 13:00 proti Švédům.

Na středeční tiskové konferenci zároveň byli představeni čtyři noví členové Síně slávy českého hokeje, konkrétně bývalý obránce Tomáš Kaberle, útočník Petr Sýkora z Plzně, brankář Roman Turek a jeden ze zakladatelů parahokeje v Česku Roman Herink. Slavnostní ceremoniál proběhne v rámci utkání národního týmu s Finskem 14. prosince v O2 areně. Na utkání už zbývá jen několik posledních stovek vstupenek.

Nominace české reprezentace pro Švýcarské hokejové hry
Brankáři
Dominik Pavlát (Plzeň)
Roman Will (Pardubice)
Obránci
Jakub Galvas (Malmö/Švéd.)
Michal Kempný (Sparta)
Filip Král (Lahti/Fin.)
Mikuláš Hovorka (České Budějovice)
Tomáš Kundrátek (Třinec)
Jiří Ticháček (Kladno)
Libor Zábranský (Ässät Pori/Fin.)
Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.)
Martin Jandus (Kärpät Oulu/FIn.)
Ronald Knot (Liberec)
Útočníci
Roman Červenka (Rapperswil/Švýc.)
Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýc.)
David Kaše (Litvínov)
Jakub Rychlovský (Liberec)
Ondřej Beránek (Karlovy Vary)
Michal Kovařčík (Jukurit Mikkeli/Fin.)
Ondřej Kovařčík (Jukurit Mikkeli/Fin.)
Daniel Voženílek (Třinec)
Matěj Stránský (Davos/Švýc.)
Michal Řepík (Sparta)
Pavel Kousal (Sparta)
Jakub Flek (Brno)
Radan Lenc (HV 71/Švéd.)
David Tomášek (Färjestad/Švéd.)
Tomáš Filippi (Liberec)

Reklama