Hlavní obsah

Rulíkovi sousedé při finále zaplnili společenský sál v Jenišově

Na osmdesát obyvatel Jenišova na Karlovarsku přišlo v neděli večer fandit do malého obecního společenského sálu na finále mistrovství světa v hokeji. Na tom by nebylo nic výjimečného, kdyby to nebyli sousedi reprezentačního trenéra Radima Rulíka. Ten totiž se svojí rodinou v obci Jenišov s více než jedenácti sty obyvateli několik let žije.

Sousedi reprezentačního trenéra Radima Rulíka intenzivně prožívali finále MSVideo: Rudolf Voleman, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Na minulém jednání obecního zastupitelstva jsme narychlo schvalovali nákup přenosného projektoru a teď jsme toho využili,“ uvedl jenišovský starosta Jiří Stehlík (nez.). „Že se bude finále na sále promítat, jsme se rozhodli ale, až když jsme do finále postoupili,“ popisoval starosta. „Jsme na Radima hrdí a fandíme jemu a samozřejmě celému národnímu týmu,“ konstatoval Stehlík. „Když byl trenérem chlapců do dvaceti let, tak jsme uspořádali slavnostní přivítání, a podobně jej chceme přivítat i nyní,“ dodal.

Obecní sál byl zcela zaplněn. „Tolik lidí tu nebývá ani na kulturní a společenské akce,“ podivoval se místní občan při cestě od výčepu na schodech do sálu. „Přišla nám esemeska od ředitelky, že mají všichni Češi v pondělí volno,“ prozradila Vlasta před zahájením finálového utkání, která pracuje ve firmě v sousedním Německu. „Prý by to nemělo smysl, kdybychom šli po finále do práce,“ usmívala se spokojeně se skleničkou v ruce. „Ne, vůbec jsem jí to nevěřila, takže jsem jí odepisovala,“ reagovala na dotaz, zda neměla nejdříve pocit, že si z ní někdo dělá legraci. „Odepsala mi ale i podruhé, že je to pravda a Češi mají v pondělí volno,“ dodala s úsměvem.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

První třetina skončila bez branek. „Bude to dva jedna,“ hlásil Roman Šilpoch ze sousedních Počeren. A pro koho? „No asi pro koho,“ odsekl nevěřícně fanoušek hokeje. „Bude to těžké,“ hlásil Miroslav Bauka z Jenišova, známý muzikant hrající po celé Evropě. „Vyhrajeme tři dva,“ přidal se muž ve středních letech pracující pro média. „To si netroufám odhadovat, jak to dopadne,“ dodal další jenišovský obyvatel Tomáš Lesser, rytec skla a nositel titulu Rytíř umění a literatury od francouzského ministerstva kultury.

„Máme tady Radima všichni rádi,“ připojil se další místní obyvatel. „Já bych si na to vsadil, že to dotáhne až do finále,“ uvedl po druhé třetině. „Zkušenosti, rozvaha a dobré srdce,“ dodal na dotaz, kde hledá Radim Rulík správnou taktiku. „Radimovi neradím,“ uvedl k otázce, zda někdy v hospodě neprobírá se sousedem, koho by měl nominovat a jak proti soupeři hrát.

Pokaždé, když televizní kamera zabrala Radima Rulíka, začalo publikum v Jenišově přidávat na intenzitě fandění. Ovšem zcela největší ohlas místních měl záběr na jeho dceru s vnučkou, který se objevil na plátně ve třetí třetině, když se vyměňovalo prasklé plexisklo. Nicméně, když padly góly, byl zázrak, že obecní sál při jásotu nepropadl do středu země. Mráz šel po zádech, když celý sál po utkání vstal a zpíval českou hymnu.

Všichni se v Jenišově na Rulíka těší. „Radim je výborný kluk a skvělý soused,“ uvedl rytíř francouzské kultury Tomáš Lesser. „Hraje na kytaru, je to fajn kluk, skromnej a příjemnej,“ popisoval jej. „To nenapadlo nikoho, že bude světovým šampionem, a pro nás všechny je to obrovská bomba,“ doplnil. „Jsme na něj pyšní. Občas přijde na pivo a pokecáme. Je to myslím normální člověk,“ uzavřel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.