Hlavní obsah

Rusky po skandálu s Kanadou zuří: Vždyť mohlo jít o ohrožení zdraví. Pešán nechápe

Ruské hokejistky stály připravené na modré čáře, jenže jejich soupeřky nikde. Kanaďanky odmítly nastoupit na led, dokud na stadion nedorazí výsledky testů na covid hráček sborné, a zůstaly v kabině. Start zápasu se opozdil o 65 minut a obě družstva nastoupila v respirátorech.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Brankářka Ruska Maria Sorokinová v respirátoru během duelu s Kanadou.

Článek
Fotogalerie

Peking (od našeho zpravodaje) - Byly to neuvěřitelné zmatky. Úvodní buly bylo několikrát posunuto a chvíli se dokonce spekulovalo, jestli se utkání opravdu uskuteční. Na nejčernější scénář nakonec nedošlo.

Ruská hokejová federace uvedla, že její hráčky jako obvykle absolvovaly testy v 9 hodin ráno, jenže ani tři hodiny poté výsledky nedorazily. A tak po dlouhých debatách, kterých se zúčastnil i prezident Mezinárodní hokejové federace Luc Tardiff, se nakonec obě strany dohodly, že si hokejistky na zápas pod helmy nasadí respirátory.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ruské hokejistky opouští ledovou plochu, start zápasu s Kanadou se odložil.

„Vůbec jsme nedostaly možnost si je na ledě vyzkoušet a najednou nám bylo řečeno, že s nimi máme jít hrát. Bylo těžké si zvykat na nedostatek kyslíku," prohlásila po prohře 1:6 ruská útočnice Alexandra Vafinová.

Trenér mužské hokejové reprezentace Filip Pešán
Je to absurdní a myslím si, že i nebezpečné. U holek je to trochu jiné, že nemají mezi sebou fyzický kontakt. Kdo někdy sportoval s rouškou tak ví, že i periferní vidění je trochu jiné. V mužském hokeji by bylo nebezpečné hrát s respirátory.

„Podle mě mohlo jít i o ohrožení zdraví sportovců. V respirátorech se blbě dýchá normálně, tak si umíte představit, jaké to muselo být v zápase," dodala brankářka Maria Sorokinová.

Negativní výsledky Rusek dorazily po druhé třetině. A zatímco sborná pro třetí část hry respirátory odložila, čtveřice rozhodčích i Kanaďanky si je ponechaly. „Okamžitě jsme se shodly, že v nich budeme hrát celých 60 minut. Hrát v respirátorech sice není nejlepší varianta, ale bezpečnost je důležitější," vysvětlovala útočnice Rebecca Johnstonová.

Reklama

Související témata:
Respirátory