Hlavní obsah

Šanci vyhrát máme, říká Pešán o dvacítce. Galvase má za stěžejního, Dvořákovi hrozilo vyhoření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když zachytá gólman, považuje bývalý kouč českých hokejistů do dvaceti let Filip Pešán postup v dnešním semifinále se Švédskem za reálný. „Šanci vyhrát zápas určitě máme,“ říká současný trenér Bílých Tygrů. Okomentoval i výkony svého svěřence Tomáše Galvase a poodkryl situaci kolem Jakuba Dvořáka, který pozvánku na juniorský turnaj odmítl.

Foto: HC Bílí Tygři

Filip Pešán českému týmu proti Švédům věří.

Článek

Před šesti lety Pešán s českými mladíky na mistrovství světa v Buffalu skončil čtvrtý, když v semifinále padl s Kanadou a v boji o bronz s USA. Tým jeho následovníka Patrika Augusty má podle něj v dnešním semifinále s domácím Švédskem solidní šanci na postup do bitvy o zlato.

„Po tom, co jsme předvedli s Kanadou, se už může stát opravdu cokoliv. Když nám zase zachytá gólman, šanci vyhrát zápas určitě máme. Kanada mě trochu zklamala tím, jak do zápasu vstoupila, a my jsme ji v první třetině spravedlivě potrestali. Pak začala hrát hru, kterou jsem očekával od začátku, ale už trochu tlačila do kopce. Měla sice více příležitostí než český tým, ale když je nevyužijete, může se stát, jako se to přihodilo nám, že vstřelíte ušmudlaný gól, a v podstatě zaslouženě jsme vyhráli,“ řekl Filip Pešán po středeční výhře Liberce nad Českými Budějovicemi 4:1.

V extralize mu chyběl obránce Tomáš Galvas, který bude dnes s dvacítkou bojovat se Švédskem o finále. „Tomáš podle mě podává přesně takové výkony jako kdekoliv jinde, ať jde o juniorku nebo extraligu. Je přírodní typ hokejisty, který řeší situace intuicí a talentem. Hrozně mě mrzelo, že nehrál hned první zápas, ale počkal si na příležitost a podle mě je jeden ze stěžejních hráčů našeho týmu,“ chválí benjamínka české družiny, který Liberec posílil v létě z Olomouce.

Foto: Onlajny.com

Obránce Tomáš Galvas byl proti USA jedním z příjemných překvapení.

„Před turnajem jsem Tomáše jednoznačně doporučoval, protože mám pocit, že takových beků, jako je Tomáš, v českém prostředí moc nemáme,“ přiznal.

Z jeho týmu byl na turnaj nominován Patrikem Augustou i Jakub Dvořák, ale šampionátu se z osobních důvodů sám vzdal a na přelomu roku zamířil ze severu Čech za moře do juniorské soutěže WHL, kde bude hrát za tým Swift Current Broncos. „Kuba odletěl do týmu, který ho draftoval v kanadské juniorce, takže nás opustil,“ okomentoval situaci talentovaného beka, jenž za Bílé Tygry naposledy hrál desátého prosince minulého roku.

„Kuba se rozhodl, že se necítí fyzicky ani mentálně natolik silný, aby mohl odjet na mistrovství světa. Program byl pro něj přes léto až likvidační. Poslední dva roky je v podstatě bez volna. Myslím si, že u něj hrozilo i nějaké vyhoření. A protože odmítl odjet s národním týmem s tím, že potřebuje dobít baterky, nebyla šance, abych ho zařadil do sestavy. Když nemůže hrát za nároďák, nemůže hrát ani za Tygra,“ vysvětlil Pešán situaci osmnáctiletého vysokého beka.

„Změna prostředí mu může jen pomoci. Byla by hrozná škoda, aby český hokej přišel o takového hráče. Doufám, že se Kuba nastartuje,“ uzavřel Pešán.

Postoupí čeští hokejisté do dvaceti let přes Švédsko do finále mistrovství světa?
Ano
66,7 %
Ne
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28781 čtenářů.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
  Česko - Finsko dnes 18 : 00
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.