Hlavní obsah

Co se to proboha děje? Finové plakali na ledě i v šatně, jejich kouč mluvil o českém šílenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkoprnělí stáli na modré čáře a mnozí se slzami v očích pozorovali křepčení českých mladíků jen pár metrů od nich. Finští hokejisté do dvaceti let jako by se stále zdráhali uvěřit tomu, jak si „vyhraný“ zápas o bronz na šampionátu v Göteborgu nechali protéct mezi prsty. A v šoku byla ze závěrečné nevídané stíhací jízdy kapitána Kulicha a spol. i finská média.

Foto: Adam Ihse, ČTK/AP

Zklamaný útočník Finů Kasper Halttunen

Článek

Byť sice v průběhu druhé třetiny měli k dispozici už tříbrankový náskok, ještě na začátku 58. minuty Finové pořád vedli 5:4. Jenže pak během 50 vteřin čtyřikrát inkasovali.

„Co se to tu proboha děje?“ ptal se web deníku Ilta-Sanomat v momentě, kdy Tomáš Hamara v čase 58:19 dokonal český obrat a upravil na 6:5.

„Bronzové medaile unikly děsivým způsobem. Šokující zhroucení. Finští hráči na ledě pláčou, zatímco Česko slaví. Strašlivé zhroucení mladých Suomi,“ uvedl pak stejný server bezprostředně po závěrečné siréně.

„Katastrofa! Mladí lvi se za necelou minutu strašlivým způsobem rozplynuli,“ stojí pak v titulku článku referujícího o infarktovém průběhu zápasu o bronz.

Po zápase se Finové na několik minut zavřeli v šatně, z níž pak vyšel kouč Lauri Mikkola. A přiznal, že spousta z jeho svěřenců stále má slzy v očích.

„Jsme opravdu zklamaní, je to mrzutý pocit. Strávili jsme se stejnými kluky mnoho let a teď to takhle končí. Takový zápas určitě zůstane v mysli každého, ale zítra zase vyjde slunce,“ přemítal Mikkola.

„V závěrečných pasážích zápasu jsme to bohužel nesehráli dobře. A Češi jsou tým, který jakmile ucítí krev, zvýší to jejich šílenství. Měli jsme obrovskou víru, že vyhrajeme, jenže oni se chytli a secvakli nás do kleští,“ dodal Mikkola.

Švédský deník Expressen pak připomíná, že Finové na celém turnaji vyhráli jen jediný duel v základní hrací době (proti Lotyšsku). V dalších zápasech základní skupiny prohráli s Německem a Kanadou, Švédy porazili po nájezdech. Ve čtvrtfinále tým Suomi zdolal Slovensko 4:3 v prodloužení, v semifinále prohrál s USA 2:3.

Reklama