Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Kauza Malík? Pešána chápu, ale... To netaktické vyjádření si mohl odpustit!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V předvánočním čase všechny hokejové fanoušky zajímá nejen výběr hráčů seniorského nároďáku pro Channel One Cup, stejně tak jsou hodně zvědaví na nominaci dvacítky pro mistrovství světa. Ty jsou u nás vždycky spojované nejdřív s velkými očekáváními, která pak obvykle vystřídají obrovské zklamání a silná kritika. To ale nic nemění na tom, že juniorský šampionát v poslední době všechny naše hokejové příznivce baví sledovat, protože hra na něm je rychlá, má spád a ukazuje nám hvězdy, které bychom do budoucna mohli sledovat nejen v Evropě, ale i za mořem.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Michal Kamaryt

Milan Antoš komentuje dění v českém hokeji

Článek

Jsem přesvědčený o tom, že letos máme jednu z nejlepších obran za poslední roky. Vezměte si Svozila, Jiříčka, Moravce, Ticháčka. Všechno to jsou kluci, kteří by se v Kanadě mohli ukázat v dobrém světle.

Český fanoušek ale vždycky víc sleduje brankáře. Je to zvláštní, ale je to tak. Už od dob Holečka se všichni daleko víc věnují gólmanům, takže asi nikomu neuniklo odmítnutí reprezentace v podání Nicka Malíka.

Musím říct, že pro mě o překvapení nešlo. Souhlasím se svazovým šéftrenérem Filipem Pešánem, který se nechal slyšet, že je to obrovská škoda a stejně jako loni u Marcela Barinky zmiňoval národní hrdost.

Nick Malík loni poté, co vůbec nechytal ve Frýdku-Místku a neudělal si tam moc dobré jméno, stejně dostal od trenéra dvacítky Karla Mlejnka obrovskou šanci chytat na MS dvacítek, kde ale nepřesvědčil.

Slova Filipa Pešána teď chápu a beru je jako profesionální sdělení šéfa reprezentací, že by bylo dobré mít v reprezentaci ty nejlepší hráče. Pešán tím brání svaz a reprezentační výběry. Na druhou stranu; Nick Malík se po nepovedeném angažmá v Třinci resp. Frýdku-Místku, kde rozvázal smlouvu, objevil ve Finsku, kde mu v KooKoo všechno sedlo.

Najednou vidí světlo na konci tunelu. Proto rozumím jeho naprosto zřejmé touze soustředit se na klub. Aby tam prodloužil smlouvu, byl spokojený a konečně ukázal, co v něm je. Protože v posledních sezonách v Česku toho moc neodchytal a teď má obrovskou šanci prosadit se do seniorského hokeje. Juniorskou kapitolu už prostě za sebou uzavřel.

Co si ale Filip Pešán odpustit mohl, je jeho vyjádření: „Doufám, že toho Malík nebude v budoucnu litovat." Některé Pešánovy výroky jsou podle mě vyřčené v emocích, které sice na střídačce nedává najevo, uvnitř s ním ale hýbou. Chce dát najevo něco, co ale není úplně správné.

Tohle o Malíkově budoucnosti v reprezentaci od něj nebylo úplně taktické ani správné... Mám informace, že v Třinci a ve Frýdku byli s Malíkem strašně nespokojení - špatná docházka na tréninky, jednání, přístup... To by ale museli říct především v Třinci, proč se s ním nakonec rozloučili. Teď mu to ale ve Finsku sedlo a rozumím mu, že se mu nechce odjíždět z klubu, když má šanci za něj chytat.

Foto: Hokejový nároďák, Twitter

Brankář Nick Malík

Filip Pešán na druhou stranu cítí, že Malík českému hokeji nevrací šanci, kterou od něj v minulosti dostal. No jo, jenže nároďák tě neživí. Možná ti otevírá dveře, ale vždycky tě živi klub. A představa, že někdo přijede na reprezentaci a zbohatne, je prostě nesmysl.

Nick Malík pochopil, že už mu nepomůže žádná reprezentační anabáze. Je v ní od šestnáctky, patří mezi gólmany, kteří těch šancí dostali nejvíc. A nikdy opravdu nepotvrdil, že bych si řekl. „Páni, to byl výkon!"

Nadějí je Málek

Co vidím pro dvacítku jako velké plus, je brankář Jakub Málek ze Vsetína. Snad dostane šanci, protože jde o gólmana, který si to vychytal a věřím, že na MS by nám opravdu mohl pomoct. Neprošel reprezentační šestnáctkou ani osmnáctkou, ale ve Vsetíně je na něj spoleh, má dobrá čísla a všechno si vyrval od píky. Takoví brankáři by šanci dostat měli a sám jsem zvědavý, jestli ji dostane a jak se s ní popasuje.

Foto: @vhk.vsetin , Facebook

Jakub Málek (vpravo) v kabině Vsetína převzal klobouk pro nejlepšího hráče utkání.

V útoku máme hráče, kteří už dlouho působí v Chance lize nebo hrají extraligu. Je tam navíc Honza Myšák, na kterého trenéři hodně spoléhají. Prostě ten tým podle jmen a soutěží, v nichž hrají, nevypadá vůbec špatně. Bohužel si ale musíme přiznat, že zámořské či ruské juniorské výběry jsou tak silné, a především hrají tak rychlý hokej, že s tím můžeme mít velké problémy.

Ve skupině máme Finsko s Kanadou, ale taky Rakousko a Německo. Klidně můžeme zabojovat o třetí místo, což bychom měli zvládnout. Třeba bychom mohli být i druzí, pokud bychom se popasovali s Finy. Ale buďme trošku soudní...

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

Související témata: