Hlavní obsah

Doma zapomenutého gólmana objevili v zámoří i pro dvacítku

V Česku málem zapomenutého devatenáctiletého hokejového brankáře objevili dřív v zámoří, během přelomových týdnů kariéry se Pavel Čajan ale dočkal i nominace na MS do 20 let.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Čajan na archivním snímku

Článek

Díky skvělé sezoně v juniorském týmu Kitcheneru dostal pozvánku na development kemp Columbusu, ač nedraftován podepsal smlouvu na farmě Blue Jackets v Clevelandu a po třech letech se vrátil i do reprezentační branky. „Sešlo se to fantasticky. Až se divím, jak báječné věci mě letošní léto potkávají. Samé úžasné zážitky jsou snad i určitou odměnou za to, jak na sobě makám a že jsem byl trpělivý," říká talentovaný gólman.

V Liberci nad ním už před dvěma lety lámali hůl, proto se vydal za oceán. Příští sezonu ho pak Tygři chtěli podle informací Práva nechat chytat jen v druholigovém Jablonci. „Dal jsem na doporučení agenta a v zámoří jsem skutečně poznal vyšší kvalitu tréninku i takové konkurenční prostředí, které nutí člověka se zlepšovat," vykládá Čajan.

Plány v Kanadě mu nejprve zhatila covidová opatření. „Musel jsem celou sezonu 2020/21 jenom trénovat, když byly všechny juniorky zrušené," prozrazuje. V Česku se na něj mezitím trochu zapomnělo. „Bylo těžké ustát psychicky, že mi někteří lidé nevěřili, ale v každé situaci jsem se snažil soustředit na sebe a možná mi to dávalo i motivaci ukázat se. Nelituju takové cesty, angažmá v zámoří mě hokejově nakoplo," tvrdí brankář.

Pozvánka do dvacítky? Velké překvapení

Pozvánka do dvacítky byla ale pro Čajana velikým překvapením. „Když mi zavolal trenér brankářů Pavelec, neměl jsem v sobě žádnou hořkost, že jsem dřív šanci v repre nedostával. Přes tříletou pauzu si ani nepřipadám, že bych byl nějak nový nebo nezapadal," usmívá se.

Také Columbus mu účast v národním týmu jasně doporučil. „Ze všech stran jsem slyšel, že pro mě bude nejlepší zabojovat o místo a případně v bráně ukázat, co ve mně je. Snažím se už od soustředění v Brně makat, co nejvíc můžu, a uvidíme, na koho trenéři při šampionátu vsadí," tvrdí Čajan, jenž odchytal ve Vierumäki vítěznou přípravu s Finy. „Měl jsem ze sebe docela dobrý pocit," líčí.

Na šampionátu v Edmontonu bude do branky k dispozici společně s Janem Bednářem a Tomášem Suchánkem. „Každý z nás dělá maximum, aby chytal právě on. O rozdělení gólmanských pozic s námi ještě trenéři nemluvili," říká Čajan, jenž se smíří s každou rolí. „Jsme sice tři konkurenti na jediné místo v brance, přitom dobří kamarádi. Držíme spolu, nedělám si naschvály, ani žádné zákeřnosti. Spíš se vzájemně podporujeme," dodává.

„Ve vztahu k dalším gólmanům v mančaftech se řídím heslem, přej a bude ti přáno," tvrdí Čajan, který už ve věku teenagera zvládl samotu v zámoří. „Měl jsem dobrou průpravu, už od třinácti jsem byl v Liberci sám na hotelu," líčí rodák z Příbrami, jenž se pod Ještědem v žákovském týmu dělil o místo v brance s olympioničkou Viktorií Švejdovou. „V Kanadě jsem pak žil u fantastické rodiny, která skvěle přijala i moje rodiče, když přijeli na návštěvu a nechala je u sebe taky bydlet," prozrazuje.

Čajanovy výkony v OHL zaujaly i skauty prestižní ligy, zájem projevili z Ottawy, Toronta a Columbusu. „Měl jsem už před draftem NHL zprávy, že je o mě zájem, kluby mě zvaly na pohovory Columbus mě chtěl, měl ale k dispozici malý počet voleb, takže proto si mě v žádném kole nevzali. Ještě během cesty na hotel přišla agentovi konkrétní nabídka smlouvy, šlo to jinou cestou. V zámoří o vás po dobré sezoně vědí, ať jste draftovaný, nebo ne," říká.

Šampionát dvacítek může být pro Čajana krásnou tečkou za juniorskou kariérou. „Pak už budu v profesionálním hokeji. Od září začnu chytat za chlapy a mám jediné přání. Udělat si co nejlepší pozici v Clevelandu, říct si výkony o místo v brance. Lidé z klubu naznačují, že je všechno otevřené a záleží jenom na mně, jak se bude dařit. Jsem už teď natěšený, ale i trochu zdravě nervózní, protože přece jen vykročím do neznáma," líčí gólman, který se po srpnovém MS bude muset ještě vracet do Česka kvůli vízům a pracovním povolením.

Reklama

Související témata: