Hlavní obsah

Jiříček se připojil ke dvacítce: Reprezentace je nejvíc. Mrzí mě, že pár kluků odmítlo

Hokejista David Jiříček je po úspěšném draftu do NHL, ve kterém si ho jako šestého v pořadí vybral Columbus, zpátky v Česku. V Brně se připojil k národnímu týmu juniorů, který se připravuje na odložené mistrovství světa. To se bude konat od 9. srpna v Edmontonu. „Reprezentace je pro mě nejvíc. A Columbus nemá problém mě pustit, takže jsem neváhal,“ prozradil 18letý obránce.

Foto: Jan Beneš/Český hokej

S reprezentační hokejovou dvacítkou už na brněnském ledě trénoval i obránce David Jiříček.

Článek

Jiříček má za sebou v organizaci Blue Jackets development camp pro nové a nadějné hráče. „Byl hlavně o seznamování a individuálních dovednostech. Užil jsem si to, stejně jako samotný draft. Bylo to úplně super," usmíval se Jiříček, který se v pátek vrátil do Česka. A od neděle trénuje s reprezentační dvacítkou. „Už jsem zase zpátky v práci. Sezona vlastně začala," podotkl.

Talentovaný bek ale stále neví, kde stráví příští ročník, ačkoliv s Columbusem podepsal tříletý nováčkovský kontrakt. „Cesta do NHL je stále dlouhá. Takže smlouvu neberu jako nějaký velký milník. Jedu dál. O příští sezoně jsme se s vedením týmu zatím nebavili, uvidíme po šampionátu," vysvětlil Jiříček.

Reprezentovat se vydal s nadšením. Na rozdíl od jiných nadějných hráčů. Brankáři Nick Malík a Jakub Málek nebo obránce Michael Krutil upřednostnili přípravu se svými kluby. „Mrzí mě, že pár kluků odmítlo. Právě v zápasech na mezinárodní úrovni se mohou nejvíce ukázat. Navíc šampionátem v srpnu se dá na novou sezonu dobře nachystat. Týmy už stejně v podobném termínu chodí na led," upozornil plzeňský hokejista.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

David Jiříček v dresu Columbusu Blue Jackets pózuje novinářům.

A nejasný je i start letošní jedničky i dvojky draftu, Slováků Juraje Slafkovského a Šimona Nemce. „Měli by si chtít prosadit, aby mohli reprezentovat," mínil Jiříček. „Mistrovství jako mistrovství. Jsem na něj nažhavený. Termín samozřejmě není ideální, ale s tím se musíme vyrovnat," pokračoval.

Kvůli nabitému létu tak musel rodák z Klatov rapidně zkrátit suchou přípravu. „Moc síly jsem nenabral, budu to muset dohnat," uvědomuje si Jiříček. A ani na odpočinek moc času neměl. Přesto už piluje souhru s kolegy z juniorské reprezentace. „Máme nový realizační tým a spoustu nových hráčů. Bude to úplně jiné než v zimě," připomněl odložený šampionát z přelomu roku, kde si navíc nepříjemně poranil koleno.

Už je však zpátky v plné síle. A na přípravném kempu v Brně se zdokonaluje i pod asistentem trenéra Markem Židlickým, který má jakožto bývalý bek nejvyšších kvalit na starost obránce. „Skvělá příležitost se něco přiučit. Marek je taky pravák, takže se můžeme bavit o konkrétních situacích. Nebojím se ho na cokoliv zeptat. Snad mi to do další kariéry pomůže," věří Jiříček.

Reklama

Související témata: