Hlavní obsah

Náš tým má velkou vnitřní sílu, ujistil před duelem dvacítky s Finy Kulich

Český juniorský tým má po dvou zápasech světového šampionátu na kontě jediný bod. Dnes od 20:00 SEČ ho navíc čeká další z favoritů celého turnaje Finsko. Nejmladší člen výběru českých hokejistů Jiří Kulich ale věří, že v silách svěřenců kouče Karla Mlejnka je dosud stoprocentní Seveřany porazit.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Mason McTavish (vlevo) a Jiří Kulich

Článek

Čeští mladíci byli po zklamání po porážce 1:2 v prodloužení s Německem hned druhý den znovu plni odhodlání. "Porážka s Německem už je minulost. Snažíme se na to nekoukat a chodit se vztyčenou hlavou. Už myslíme na další zápas. Náš tým má velkou vnitřní sílu. Myslím si, že to je těžké překonat," prohlásil Kulich.

Sedmnáctiletý útočník si však zároveň velmi dobře uvědomuje, že se jeho tým musí zlepšit. Proti Němcům nebyl přes vysoký počet střel na branku efektivní. "V koncovce musíme mít větší důraz. Kluci v obraně hráli na pět beků a popasovali se s tím hodně slušně, ale vepředu musíme dávat góly. Sám jsem tam měl víc šancí, kdy jsem mohl rozhodnout. Musím je proměňovat," přiznal sebekriticky.

V juniorském týmu debutoval teprve v listopadu, na šampionátu tak autor sedmi extraligových branek v dresu Karlových Varů prožívá křest ohněm. "Ten zápas s Kanadou byl můj nejtěžší v kariéře. Něco takového jsem ještě nezažil. Rozhodně byl nejtěžší a zároveň i nejrychlejší," přiznal Kulich, který se přitom sám považuje za dobrého bruslaře.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Stanislav Svozil (vlevo) slaví svůj gól na 3:1 proti Kanadě.

"Ten zápas člověku ukázal, v čem všem se potřebuje zlepšit. Z mého pohledu to je hlavně fyzická hra a dovednosti. A v čem jsem se Kanaďanům vyrovnal? Snad v rychlosti bruslení. Myslím si, že jsem dobrý bruslař. Na začátku jsem si myslel, že bych mohl mít navrch, jenže proti Kanadě jsem moc nestíhal. Bylo to o dvě úrovně vyšší. Na menším hřišti se navíc vše dohrává, je to strašně rychlé."

Přestože je benjamínkem výběru, v němž není žádný další hráč ročníku 2004, v týmu se cítí dobře. "Kluci mě skvěle vzali mezi sebe a vůbec nekoukám na to, jestli jsem mladší nebo dokonce o dva roky mladší. Jsem rád za prostor na ledě, který mám, a snažím se týmu co nejvíc pomoct," řekl Kulich.