Hlavní obsah

GLOSA: Další ztráta iluzí. Dvacítka už nestačí ani na Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo měl ještě pochybnosti o klesající úrovni českého hokeje, tak o ně musel při nočním zápase reprezentace do 20 let s Německem přijít. Nejde jen o porážku, ostatně na skalp tohoto soupeře čeká reprezentace na světovém šampionátu této věkové kategorie od roku 2009, ale i o špatný a místy až dost zoufalý herní projev.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Jason Franson

Český brankář Jan Bednář právě inkasoval v duelu s Německem na MS do 20 let.

Článek

Mladíkům v českém dresu chyběly důraz před brankou, větší smysl pro kombinaci i nápaditost a naplno se odhalila i neschopnost dostávat se do vyložených příležitostí. S Němci prohráli, protože v útočné fázi nebyli nebezpeční. Puk do sítě soupeře dostali reprezentanti pouze jednou, a to ještě s výrazným přičiněním obránce Dziambora, který ho kopnutím bruslí poslal za záda vlastního brankáře.

První dvě vystoupení české dvacítky v Edmontonu ukázala, že svět jde jinou cestou a produkuje lepší hráče i obecně vyšší hokejovou kvalitu. Těžko se můžeme utěšovat tím, že reprezentantům se proti Kanadě povedlo dát tři góly během pěti minut první třetiny nebo že s Německem měli jasnou střeleckou převahu.

Je třeba se podívat pravdě do očí. Domácí Kanaďané měli zápas jasně ve své režii a jen v krátkém časovém úseku český tým podcenili. Jinak bylo ofenzivní snažení mladé reprezentace naprosto jalové, což ostatně doložila i její zcela neefektivní koncovka proti Němcům.

Vpředu jsme neměli vůbec nic. Lakonická věta kouče Karla Mlejnka, která zazněla bezprostředně po noční blamáži s Německem, je naprosto výstižná. Jeho svěřenci skutečně nebyli schopní soupeře zatlačit nebo snad delší dobu zamknout v útočném pásmu. Hráči se tam ani nedostávali s kotoučem do míst, odkud reálně soupeři hrozí gólové nebezpečí, neměli ani dorážky.

Je zbytečné volat po české hokejové chytrosti, když hráči kondičně ani dovednostmi nestačí. Bohužel reprezentantům scházely v konfrontaci s houževnatým protivníkem jiskra i větší zápal. Měli jen záblesky dobré hry, ale čím víc se jim nedařilo, vytrácela se i týmová práce na ledě.

Samozřejmě že už ve středu s Finy může přijít herní a třeba i výsledkové zlepšení, ale obecně jedinou nadějí pro hokejisty do 20 let na letošním šampionátu ale zůstává, že poslední soupeř ve skupině Rakušané hrají přece jen na nižším levelu.

Pokud by se ale nepovedlo porazit ani je, může Česko na čtvrtfinálovou účast zapomenout. Jenže i v případě postupu to pak bude 2. ledna hlavně o tom, jestli se proti Rusku, USA či Švédsku nestane zázrak. Reálně cesta k nějakému úspěchu přes tyto celky zřejmě nevede.

Martin Kézr

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva, kde je vedoucím, působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž na akcích Novinářského inkubátoru. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko