Hlavní obsah

Němce jsme zvládli, ale teď to řízneme. Čtvrtfinále se Švýcary bude úplně jiné, míní Rulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účinkování v základní části MS zakončili přesvědčivou výhrou 8:1 nad Německem, k čemuž se ale čeští hokejisté do 20 let už moc nevrací. Hned novoroční trénink bude zaměřen už na přípravu k pondělnímu čtvrtfinále, sehrají ho od 19.30 h v Halifaxu proti Švýcarsku. Pro první místo ve skupině a vyhnutí se cestování na čtvrtfinále do 260 kilometrů vzdáleného Monctonu udělali Češi v maximum. Silvestrovský večer si tak mohli užít s čistým svědomím a pocitem dobře odvedené práce, úspěch domácích Kanaďanů nad Švédy nechal reprezentanty pro klíčový duel v Halifaxu.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Česká gólová radost v duelu proti Německu na MS do 20 let.

Článek

„Věděli jsme, že poslední zápas skupiny hrajeme na Silvestra večer českého času, kdy to všichni doma sledují. Chtěli jsme fanouškům udělat radost. Říkali jsme si, že na Němce hlavně musíme dobře nastoupit a dát nějaké góly už v první třetině, což se povedlo. Pak už jsme na to jen navazovali, ale soupeř nám nedal nic zadarmo," uvedl pro ČTK útočník Gabriel Szturc.

Hned dvakrát skóroval Jaroslav Chmelař. „Kluci mi skvěle naservírovali a mně už jen stačilo poslat puk do branky. Podařilo se nám praktikovat naši hru a tím jsme Němce prostě přetlačili. Na ledě se projevuje, jakou máme partu. Hrajeme pospolu, jsme blízko u sebe. Na celý tým jsem strašně pyšný," tvrdil útočník působící v zámořské univerzitní soutěži NCAA.

„Zápas s Němci jsme zvládli, jak jsme si představovali. Nechtěli jsme zaváhat a nějak si pokazit to dosavadní vystoupení. Vývoj skóre nám umožnil ušetřit psychické i fyzické síly. Teď to ale jakoby řízneme, čtvrtfinále se Švýcary bude něco úplně jiného. Moc jsme neřešili, kdo nám připadne. Jak to mělo být, tak to je," řekl pro ČTK trenér Radim Rulík, jehož svěřenci v generálce na šampionát těsně před Vánocemi právě Švýcarsku podlehli 2:4.

„Nějaké poznatky z toho duelu máme, v pondělí ale bude ve hře daleko víc a na to musíme připravit klukům hlavně hlavu," usoudil kouč a připomněl, že Švýcaři sice postupovali z druhé skupiny až jako čtvrtí, ze čtyř zápasů hned tři vyhráli v nastavení a naprázdno vyšli pouze proti USA (1:5).

Česká dvacítka na sebe výkony ve skupině vytvořila zároveň určitý tlak. Očekávání spojená s tím, že by mohla ještě vylepšit čtvrté místo ze srpnového šampionátu, jsou nyní velká. Sami hráči se však myšlenkám na medaili, na níž Česko čeká v této věkové kategorii už osmnáct let, zatím spíše vyhýbají.

„Teď se soustředíme jen na nejbližší zápas, stejně jako jsme to dělali ve skupině. Nechci v tuhle chvíli nic predikovat. Musíme na Švýcarsko vyrukovat jako tým se vším, co máme a pro úspěch uděláme maximum," ujistil Chmelař.

Program čtvrtfinále MS do 20 let
Pondělí 2. ledna
17.00 h: Finsko - Švédsko
19.30 h: Česko - Švýcarsko
22.00 h: USA - Německo
Úterý 3. ledna:
0.30: Kanada - Slovensko

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.