Hlavní obsah

Ohromující. Jedna z nejhorších porážek na domácí půdě. Kanada se vzpamatovává z nezdaru s Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako vánoční zázrak by se dalo popsat vítězství českých juniorů nad Kanadou na úvod světového šampionátu. Češi porazili favorita 5:2 a v zámoří se z toho těžko vzpamatovávají. Zaskočeni byli již samotní hráči, mezi kterými figuruje řada těch, kteří byli nebo budou draftovaní v prvním kole NHL, tak média. Ta zápas popisují jako šok, nepravděpodobné vítězství Čechů nebo porážka od outsidera.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Nečekané. Kanadská dvacítka musela střídat na mistrovství světa hráčů do 20 let v duelu s Českem brankáře. Thomas Milic (1) nahradil během druhé třetiny Benjamina Gaudreaua.

Článek

Takovýhle zápas českých hokejistů na úvod juniorského světového šampionátu čekal zřejmě málokdo. Češi Kanadu na tomto turnaji porazili od roku 1994 teprve podruhé z 24 pokusů, naposledy zvítězili před devíti lety. Vítězství 5:2 je navíc historicky nejvyšší.

V zámoří snad ani nepočítali s tím, že tým se třemi hráči NHL, celkově devíti draftovanými v prvním kole a předpokládanou jedničkou draftu 2023, by mohl prohrát. Stalo se. „Těžko si asi dovedete představit horší první zápas Kanady na juniorském mistrovství světa," píše server Sportsnet.

Podle něj je asi jediným povzbuzením to, že úvodní prohra s outsiderem ještě v konečném zúčtování turnaje nemusí nic znamenat. „Obhájci titulu byli v defenzivě nedbalí a gólman byl nejistý," pokračují. S předvedenou hrou nebyli spokojení ani sami hráči.

„Všichni jsme jen zklamaní – zklamaní z našeho úsilí, zklamaní z výsledku," řekla dvojka posledního draftu Shane Wright s tím, že se jednalo o jednu z nejhorších porážek na domácí půdě. „Hráli s trochu větší intenzitou. Přehrávali nás po větší část zápasu," dodal Connor Bedard. Kanadští hráči ale neházejí flintu do žita. „Pořád jsme na turnaji nebezpeční. Víme to," řekl obránce Brandt Clarke.

Zámořská média jsou zaskočena. „Česko ohromilo Kanadu," píše oficiální server NHL. „Po vhození puku do hry se začal psát ohromující příběh," popisuje „nepravděpodobné vítězství Čechů" server CBS.

Reklama