Hlavní obsah

Rulíkovi vyšel risk s výzvou. Smekám před klukama, ale nesmí mít hlavu v oblacích, říká kouč dvacítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porazit Kanadu na mistrovství světa do 20 let v základní hrací době, to se českým hokejistům povedlo poprvé od rozpadu Československa. Vítězství 5:2 navíc mladíci uhráli na ledě soupeře v Halifaxu a jejich soudržný, týmový výkon ocenil i trenér Radim Rulík.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Česká hokejová radost. Jaroslav Chmelař (vpravo) slaví gól v síti Kanady během utkání MS hráčů do 20 let.

Článek

„Věděli jsme, jakou má Kanada sílu, ale zároveň jsme věděli, že naše mužstvo je semknuté. Smekám před klukama, jakým způsobem zápas zvládli," řekl pro hokej.cz Rulík, podle nějž pro úspěšný výsledek bylo nutné, aby každý hráč šel na hranu svých možností.

„Koukáme hlavně na to, aby se budovala vnitřní síla týmu, aby si kluci na ledě víc a víc pomáhali, přitom hráli dobře do systému. Individuálně toho příliš nezmůžeme," nastínil kouč.

Jedním z klíčových momentů zápasu byla podle něj trenérská výzva na ofsajd, při níž Češi v patnácté minutě uspěli, díky čemuž kanadský gól na 2:0 neplatil. „Riskli jsme to na základě doporučení lidí z realizačního týmu. Kdyby challenge nevyšla, zápas by se nejspíš vyvíjel jinak. Prohrávali bychom 0:2 a navíc bychom hráli oslabení," dobře věděl Rulík.

Foto: Jan Beneš/Český hokej

Trenér hokejové dvacítky Radim Rulík.

Za klíč k vítězství pak označil dva gólové údery v rozpětí půl minuty. Nejprve přinesly obrat skóre v závěru první třetiny, potom v polovině utkání završily úspěšně pětiminutovou přesilovku a daly výsledku konečnou podobu. Za jasný pilíř senzačního triumfu Rulík označil brankáře Tomáše Suchánka, jenž předvedl 36 úspěšných zákroků.

„Gólman nám zachytal skvěle, což bylo podpořené úžasnou obětavostí celého mužstva. Každopádně si to celé skvěle sedlo a velkou roli hrála taky skutečnost, že jsme ve třetí třetině při narůstajícím kanadském tlaku neinkasovali," líčí Radim Rulík.

Mužstvu na ledě hodně pomohl i David Jiříček, jenž přitom stihl kvůli zatoulané výstroji při složitém cestování jen předzápasové rozbruslení. „Říkal jsem mu od začátku, že hokejové věci dorazí včas, ale spíš jsem v to věřil. Nakonec je jen pár desítek minut před utkáním dostal do ruky, přičemž Davidova zkušenost se zámořským hokejem byla znát."

Už v noci na středu hraje česká dvacítka další utkání proti Rakušanům, kteří začali šampionát debaklem 0:11 se Švédy. „Hrát hned druhý den po takovém úspěchu je vždycky ošemetné, ale snažíme se držet kluky při zemi a děláme všechno pro to, abychom byli co nejlépe připraveni. S naší mentalitou by hlava v oblacích byla to nejhorší, co by mohlo přijít," naznačil Rulík.

Reklama