Hlavní obsah

Proti Kanadě hrdinou, teď si Hrabal vybral slabší chvilku. Nebyly to laciné góly, brání ho kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si po zápase sundal masku a z rukou bývalého vynikajícího brankáře Petra Břízy, viceprezidenta IIHF, přebíral cenu pro jednoho ze tří nejlepších českých hráčů turnaje, bylo na něm znát obrovské zklamání. Gólman Michael Hrabal nejspíš sám moc dobře věděl, že české dvacítce při semifinálové porážce 2:5 se Švédskem mohl pomoct víc.

Foto: Christinne Muschi, ČTK/AP

Český brankář Michael Hrabal inkasuje gól v semifinále proti Švédsku.

Článek

Göteborg (od našeho zpravodaje) - Zejména při prvních dvou inkasovaných brankách neměl úplně čisté svědomí. Ve 12. minutě mu po buly vypadla z lapačky střela Lindsteina od modré čáry a kotouč doskákal do sítě. „Puk tam trochu zaplaval, to se prostě stane,“ našel Hrabal zastání u trenéra Patrika Augusty.

Při druhém gólu pak špatně přečetl situaci. I s navijákem sežral fintu švédské hvězdy Axela Sandina-Pellikky, který na modré naznačil přihrávku na spoluhráče, ale kotouč si nechal a následně vypálil přesně do pravého horního růžku. Hrabal si zakončení všiml pozdě a už se nestačil přesunout. „Takovou střelu jako má Sandin-Pellikka, to jsem dlouho neviděl. Dokázal ji krásně skrýt,“ musel ocenit soupeře i kouč Augusta.

Tyhle momenty mohly národní tým dost mrzet. „Ale za mě to laciné góly nebyly. Obě situace Švédi dobře sehráli,“ mínil zkušený 54letý trenér. Obě zmíněné branky inkasoval Hrabal na lapačku. Sám Sandin-Pellikka pak v rozhovoru pro server The Hockey News přiznával, že domácí měli za úkol zaměstnávat právě tuhle stranu českého gólmana, která podle jejich trenérského týmu byla slabší.

Osmnáctiletý brankář působící v americké univerzitní soutěži NCAA je na šampionátu jasnou jedničkou. Jeho úspěšnost zákroků na turnaji činí 88,7 procenta. Trenér ho po úvodním nevýrazném výkonu se Slováky podržel a ani jednou nepustil do branky dvojku Jakuba Vondraše, což pak Hrabal splatil výkony proti Norsku, USA a zejména ve čtvrtfinále s Kanadou, kdy byl jedním z hlavních hrdinů senzačního postupu.

Augusta se ho zastával i po utkání se Švédy. „O změně po těch dvou gólech jsem neuvažoval. Nebyl k tomu důvod. Pak nás držel v utkání, předvedl několik skvělých zákroků. Nebyl to zápas o něm,“ tvrdil kouč.

A naznačil, že v něj důvěru vloží i pro utkání s Finskem o bronz, které startuje v pátek v 15:00. „Podává kvalitní výkony celý turnaj. Uvidíme, jak zakončí šampionát zítra, ale já mu věřím,“ dodal Augusta.

Reklama