Hlavní obsah

Rekord! Český gólman na MS zapsal tři asistence a překonal předpokládanou jedničku draftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká reprezentační dvacítka zvládla na světovém šampionátu i svůj druhý zápas ve skupině a poprvé od roku 2001 má na svém kontě plný bodový zisk. Při výhře nad Rakouskem se blýskl hattrickem útočník Jiří Kulich a prvním čistým kontem za reprezentaci gólman Tomáš Suchánek. Ten navíc zaznamenal i dvě asistence, celkem už má tři a překonal tak rekord juniorského šampionátu. Navíc má momentálně více bodů než předpokládaná jednička draftu Connor Bedard (1+0).

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Brankář české hokejové dvacítky Tomáš Suchánek moc práce v utkání s Rakouskem na MS neměl, připsal si dokonce body za asistence.

Článek

Čeští hokejisté si po nečekané výhře nad favorizovanou Kanadou 5:2 poradili i s Rakouskem, které den předtím schytalo debakl od Švédů 0:11. Češi zvítězili 9:0 a v tabulce skupiny A jim s plným bodovým ziskem po dvou zápasech patří první příčka.

Gólman Tomáš Suchánek neměl proti Rakušanům ani zdaleka tolik práce jako proti výběru javorových listů. Šlo na něj jen osm střel, se kterými si bez problémů poradil. Aby se v brance nenudil, zvládl se zabavit i jinak.

Připsal si totiž dvě asistence. Nejprve zapsal druhou asistenci u úvodní přesilovkové trefy Jakuba Brabence, a poté ještě u gólu Gabriela Szturce, který zvyšoval už na 7:0. V součtu s prvním zápasem, kdy právě u něj začala gólová akce Matouše Menšíka, mu ve statistikách svítí bilance 0+3, což je momentálně víc než u předpokládané jedničky budoucího draftu Kanaďana Connora Bedarda.

Svým bodovým zápisem navíc Suchánek překonal rekord juniorského světového šampionátu, který doposud drželi John Gibson, Janis Kalnins, legendární Henrik Lundqvist či Joni Ortio, kteří měli asistence pouze dvě.

V zámoří se nyní podivují, jak je možné, že si talentovaného devatenáctiletého českého gólmana doposud nevybral v draftu žádný klub NHL. Experti ho přitom už před šampionátem, zvláště díky skvělému výkonu na letním mistrovství, kdy proti Kanadě zaznamenal i přes prohru 1:5 úctyhodných 52 zákroků, tipovali na nejlepšího brankáře celého turnaje.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.