Hlavní obsah

Rusové ostře pálí do MS dvacítek a Čechů: Ostuda! Kdybychom hráli my, už dávno jsou doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když byl kouč hokejové sborné Alexej Žamnov před pár dny místními novináři tázán, jestli sleduje zápasy aktuálně probíhajícího juniorského šampionátu, odvětil, že si vždy přečte jen výsledky. Rusové všeobecně těžce koušou, že kvůli rozpoutání války na Ukrajině byli Mezinárodní hokejovou federací (stejně jako Bělorusové) vyřazeni z mezinárodní scény. Svědčí o tom i komentář žurnalisty Pavla Panyševa na serveru championat.com věnující se MS dvacítek v Kanadě.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Čeští hokejisté Gabriel Szturc (vlevo) s Jiřím Ticháčkem slaví gól do sítě Švýcarska ve čtvrtfinále MS dvacítek..

Článek

Rusové s Bělorusy nemohli hrát už na loňské léto přeloženém šampionátu v Edmontonu a Red Deer, nejinak je tomu i teď v Halifaxu a Monctonu.

„Již druhý turnaj v řadě úroveň světového šampionátu katastrofálně klesá. To není subjektivní názor, ale fakta, která každý vidí. Místo toho, aby IIHF identifikovala nejsilnější z nejlepších týmů na světě, rozhodla se zničit všechny principy zdravé soutěže a opět zabránit jednomu z nejlepších týmů planety soutěžit. Co z toho máte? Inu to, co jsme už viděli ve skupinách a teď vidíme v play off," píše Panyšev.

Naráží tím nejen na čtvrtfinálové souboje Čechů se Švýcary a Američanů s Němci, které shodně měly naprosto jednoznačný průběh.

„Ty zápasy nelze nazvat jinak než ostudnými. Takových utkání by mělo být ve vyřazovací části méně a méně, jenže se naopak stávají samozřejmostí kdysi nejlepšího mládežnického turnaje," stojí na stránkách zmíněného portálu.

„Nejdřív se Češi, kteří se bez ruské reprezentace začali cítit důležitější a svobodnější, vysmáli Švýcarům. Kdyby byli Rusové v Kanadě, Češi by pravděpodobně už dávno ukončili svou pouť turnajem a vrátili by se domů. Nyní se tento národní tým dostal mezi nejlepší čtyřku, když porazil soupeře 9:1. Je to normální?" ptá se Panyšev.

Že se výběr kouče Radima Rulíka na šampionátu prezentuje výbornými a sebevědomými výkony, díky kterým si vyšlápl i na Kanadu a horší nebyl ani při porážce v prodloužení se Švédskem, už autor jaksi opomenul...

„Úroveň turnaje ukazuje nejen čtvrtfinále Čechů, ale i výhra USA 11:1 nad Německem. Kanadský zázrak Connor Bedard s rekordy a opravdu skvělým hokejem nemá nikoho, kdo by jej následoval. S plným souhlasem mezinárodní hokejové organizace sklouzl turnaj před našima očima do propasti," přisazuje si Panyšev.

Podle jeho tvrzení národní federace zúčastněných zemí prý vědí, že jejich hráči absencí Ruska trpí. „Švédové, Finové, Češi, Američané, Kanaďané také nezískávají potřebné zkušenosti a nevyvíjejí se tak, jak by mohli. Vždy je nutné a důležité soutěžit s těmi nejlepšími. Jinak můžete jít ven na svůj dvůr a soutěžit o medaile z mistrovství světa. Je ale jasné, že naši kluci kvůli absenci mezinárodní praxe trpí ještě víc," míní novinář.

„Doufáme, že alespoň tady v semifinále se obejdeme bez výsledků 11:0 nebo 13:2. Jak skvělé ale bývalo žít v očekávání zápasu Rusko - Kanada! O tuto podívanou byli fanoušci opět připraveni," zakončuje Panyšev svůj komentář.

Reklama