Hlavní obsah

Šapovaliv před MSJ: Minulý šampionát je krásná vzpomínka, čeká nás nová výzva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejový útočník Matyáš Šapovaliv je jedním z šesti aktérů českého úspěchu na juniorském mistrovství světa, kteří by se měli představit i na nadcházejícím vrcholném turnaji kategorie hráčů do 20 let. Zisk stříbrné medaile v Halifaxu jeden z očekávaných lídrů týmu v Göteborgu považuje už jen za vzpomínku. V rozhovoru s ČTK a Českou televizí řekl, že je připraven udělat vše, aby Česko opět uspělo.

Foto: Hokejový nároďák

Český hokejista reprezentace do 20 let Matyáš Šapovaliv, archivní snímek

Článek

„Minulý šampionát je krásná vzpomínka a je jen na nás, jak se k tomu teď postavíme. Budeme dělat vše pro to, aby to dopadlo možná i lépe,“ řekl Šapovaliv, kterého čeká již třetí start na juniorském MS. „Tým je hodně rozdílný. Řada hráčů ze staršího ročníku skončila. Bude to o tom, jak se připravíme a naladíme na mistrovství. Bude to těžké. Minule jsme byli ve finále, získali jsme stříbro a určitě nebude jednoduché to zopakovat. Nemůžeme si říct, že to automaticky půjde stejně. Vše je o tvrdé práci, je to nová výzva,“ podotkl.

V širším kádru je aktuálně šest hráčů, kteří se na předešlém úspěchu podíleli, a trenér Patrik Augusta věří, že právě oni budou lídry. Šapovaliv se tomu nebrání. „Budeme se snažit zavést do týmu vítěznou mentalitu nebo ducha, co jsme cítili minulé mistrovství. Pořád je to ale o práci a přípravě. Je to jen o tom, jak budeme pracovat na ledě,“ řekl kladenský rodák, kterého loni draftovalo Vegas ve 2. kole.

Před necelým rokem dovedl juniorskou reprezentaci k medaili jako hlavní kouč Radim Rulík, který nyní už působí u seniorského národního týmu. S příchodem Augusty se ale podle Šapovaliva nic zásadního nezměnilo. „Taktika je víceméně stejná. Největší rozdíl je, že teď je mistrovství v Evropě, takže se bude hrát na širokém kluzišti. Nějaké změny tam budou, ale nemyslím si, že to bude znatelné. Práce obou trenérů je hodně profesionální,“ řekl.

Devatenáctiletý útočník působí od roku 2021 v zámoří, na větší kluziště si tak musí zvykat. „První trénink to byl nezvyk vidět, jak je to od brány do rohu daleko,“ pousmál se Šapovaliv. „Chce to hrát trochu jinak. Nechodit tolik do brzd jako v Kanadě, snažit se pořád využívat rychlost, jezdit víc do oblouků, zkrátka pracovat s nashromážděnou rychlostí,“ uvedl.

Šapovaliv na předešlém turnaji vytvořil elitní formaci s Jiřím Kulichem a Eduardem Šalém, s kterými by měl hrát i nyní. Všichni tři totiž v týmu pokračují. „Strašně se na to těším. Bylo by super si s oběma zase zahrát, minulé dvacítky jsem si vedle nich hrozně moc užíval,“ poznamenal. Kulich by se ale k týmu měl připojit až v příštích dnech, neboť doposud hrál na farmě Buffala v nižší AHL. „Když přijede, hodně to zvedne tým,“ konstatoval Šapovaliv.

Urostlý útočník se připojil k reprezentaci v dobré náladě. Týmu Saginaw Spirit, za který hraje kanadskou juniorskou soutěž OHL, se sice nevydařil začátek sezony, ale v listopadu se vše zlomilo a začal vyhrávat. „Neměli jsme dobrý start, teď jsme se ale začali zvedat a začíná se nám dařit. Doufám, že to bude pokračovat,“ přál si Šapovaliv, který zatím nasbíral 36 bodů v 27 zápasech. „Přišel zlomový zápas a pak jsme měli sérii deseti výher, to nám hodně pomohlo. Je cítit, že máme pohodu a daří se nám,“ pochvaloval si český reprezentant.

Reklama