Hlavní obsah

Se šesti pamětníky vykročí obhájci stříbra vstříc náročné výzvě. Céčko dostane Kulich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ziskem senzačního stříbra na minulém MS do 20 let nasadili čeští hokejisté pro nadcházející mistrovství laťku hodně vysoko. Se šesti pamětníky na soupisce budou čelit v Göteborgu od úterý nové výzvě, první v cestě jim v poledne na druhý svátek vánoční stojí Slováci. Tým už odhalil, že kapitánské céčko na turnaji dostane hlavní hvězda výběru Jiří Kulich, asistenty mu budou dělat další z loňských medailistů Matyáš Šapovaliv a Tomáš Hamara.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Čeští hokejisté do 20 let na prosincovém tréninku reprezentace před nadcházejícím šampionátem

Článek

„Nějaký tlak na tým po úspěšném šampionátu necítím, spíš ho vytvářím sám na sebe. Ohledně cílů je ale mezi námi jasno. Snít můžeme všichni, odpracovat to musí každý. A jak se říká, jen nebe je limit,“ uvažuje trenér Patrik Augusta.

„S klukama se o tom, co bylo před rokem, ani moc nebavíme. Nemyslím, že by nás medaile z minulého turnaje měla nějak svazovat,“ říká obránce Tomáš Hamara, jenž patří mezi šest držitelů stříbra a chce být pro ostatní vzorem. „Mám to jako takový závazek. Hraju dvacítky potřetí, tak se budu snažit jít příkladem,“ podotýká syn asistenta trenéra Hradce Králové.

Benjamínkem mezi obránci je teprve sedmnáctiletý Adam Jiříček, jehož starší bratr David hrál na předešlém šampionátu. „Žádné rady jsem nedostal, ale napodobit loňský úspěch by bylo moc fajn,“ líčí plzeňský hokejista.

„Věřím, že jsme vybrali hráče s nejlepší formou, kteří si spolu porozumí a potáhnou za jeden provaz. Kemp v Příbrami i testovací zápasy už přímo ve Švédsku nám ukázaly, co všechno potřebujeme ještě zlepšit. Hlavně v útočném projevu potřebujeme mít větší kvalitu i přesnost střelby a bude nutné hrát i s větší disciplínou,“ míní trenér Augusta.

Matyáš Šapovaliv, Eduard Šalé a Jiří Kulich se moc těší, že si zopakují spolupráci v elitním útoku na MS do 20 let. „Máme mezi sebou fungující chemii, dokážeme si na ledě vyhovět,“ těší Kulicha, hráče z farmy Buffala. „Bude super zase společně naskočit a obnovit souhru,“ tvrdí Šapovaliv působící v zámoří v dresu Saginawu. „Kluky znám dlouho, je radost s nimi hrát. Na ledě ctíme každý svoji roli a víme, co od sebe čekat a jako kámoši si umíme vyjít vstříc,“ míní Šalé hrající rovněž juniorskou soutěž za Barrie Colts.

Všichni přijímají i roli tahounů české dvacítky. „Pro mě jako hráče, který rád něco vymýšlí s pukem, je fajn návrat na širší led evropských rozměrů. Ještě když budu mít vedle sebe střelce formátu Kuldy,“ říká odchovanec Komety, který se jako nejlepší nováček minulé extraligové sezony upsal pro NHL Seattlu. Krakeni ale Šalého nechávají ohrát ještě v juniorské OHL.

„Stříbro z minulého šampionátu je pro nás všechny krásná vzpomínka a teď záleží, jak se k tomu zase postavíme. Určitě chceme přenést na ostatní vítěznou mentalitu i ducha, co jsme cítili na mistrovství před rokem. Pořád to ale bude hlavně o tom, jak dokážeme pracovat na ledě. Uděláme maximum, abychom dopadli zase dobře,“ líčí Šapovaliv, kladenský rodák draftovaný Vegas.

Kulich stihne před startem turnaje pouze tři společné tréninky. „Určitě to bude stačit, abych byl na Slováky dobře připravený. Je skvělé, že jsem zase v kabině mezi svými a na ledě mezi Čechy. Ani nemyslím si, že bych měl problém s časovým posunem,“ míní Kulich, jenž v této sezoně debutoval v dresu Buffala v NHL

Jinak ale působil na farmě v Rochesteru v nižší AHL, kde je aktuálně nejproduktivnějším hráčem a s 16 góly je zároveň nejlepším střelcem celé soutěže. V Göteborgu si musí rychle zvykat na hru na větším evropském kluzišti. „Má to své plusy i minusy. Musím se s tím nějak porvat, ale nemám nějak v hlavě rozdíl, což je možná hlavní,“ tvrdí.