Hlavní obsah

Ministr Vojtěch se rychle ozval: Žádné turnaje! Nedopatření, omlouvá se agentura

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) popřel, že by po úterním uvolnění restriktivních opatření bylo možné pořádat turnaje v některých sportech, jak uvedla Národní sportovní agentura (NSA). Po dnešním jednání vlády zdůraznil, že povolené jsou jen individuální sporty a za splnění určitých podmínek je možné sportovat bez roušky. Výklad NSA je podle něj chybný. Agentura už informaci odvolala a uvedla, že se do jejího právního výkladu dostala nedopatřením.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý hokejový brankář Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury (NSA).

Článek

"Není pravda, že se mohou pořádat turnaje, ministerstvo zdravotnictví nic takového neschválilo. Platí stále mimořádné opatření, že jsou povoleny individuální sporty. Pokud je člověk mimo civilizaci, nemusí mít roušku. Pokud je, například na cyklostezce, dva metry od někoho jiného, mít ji musí," řekl Vojtěch.

NSA původně uvedla, že podle jejího právního výkladu je na znovuotevřených venkovních sportovištích možné při splnění předepsaných podmínek pořádat i turnaje ve vybraných sportech. Nevyloučila ani zpřístupnění zázemí, pokud by se v něm pohybovali maximálně dva lidé, kteří nejsou členy jedné domácnosti, a zaměstnanci.

Foto: repro z dokumentu Výkladové stanovisko Národní sportovní agentury k Mimořádným opatřením MZ ČR

Národní sportovní agentura a její výklad k organizaci turnajů.

Vojtěch označil tento výklad NSA za chybný a její vyjádření za nešťastné. Podle něj už je ministerstvo zdravotnictví v kontaktu s agenturou a situaci řeší.

Vláda od úterý umožnila využívat venkovní sportoviště pro individuální sporty nebo pro takové, kde jsou na každé straně hřiště rozděleného sítí nanejvýš dva lidé. Ministerstvo zároveň oznámilo, že využívání vnitřního zázemí nadále možné není.

Nedopatření. Korigovali stanovisko

NSA v reakci na ministra korigovala své původní stanovisko a informaci o možném konání turnajů na znovuotevřených venkovních sportovištích odvolala. Do právního výkladu vládního nařízení, který zveřejnila, se tento odstavec dostal nedopatřením.

"Bohužel vinou vnitřních administračních procesů se do finální verze dostal odstavec 1.6 'Uspořádání turnaje na venkovním sportovišti', podle kterého jsou povoleny venkovní sportovní turnaje. Tento odstavec neměl být součástí finální verze, neboť není pravdivý a nebyl součástí verze, kterou schválil předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Za zmíněnou nepřesnost se omlouváme," informoval média mluvčí agentury Jakub Večerka.

Venku se může hrát například tenis, badminton, nohejbal nebo volejbal s maximálně dvěma hráči na každé straně.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že zůstává uzavřené vnitřní zázemí areálů. Podle středečního právního výkladu České unie sportu je možné pro maximálně dvě osoby a za dodržení hygienických předpisů zpřístupnit toalety. Právníci agentury převedli tento pohled na kompletní vnitřní zázemí. "Související vnitřní prostory sportoviště lze využívat, ale musí být zajištěny uvedené podmínky stanoveného omezeného počtu současně přítomných osob. Zvýšená dezinfekce je velice důležité preventivní opatření," uvedli v analýze zveřejněné na webu.

Právní výklad NSA upozorňuje na nejasné ustanovení ohledně povinnosti nosit roušku u cyklistů a běžců v přírodě a parcích. "Dle striktního a doslovného výkladu by se totiž výjimka z povinnosti nošení ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), které brání šíření kapének, týkala jen venkovních sportovišť (v užším slova smyslu), a nikoliv i parků, přírody a jiných veřejně přístupných míst," uvedla agentura.

Z logiky věci podle ní vyplývá, že by v přírodě neměla být rouška povinná, pokud se na místě nepohybuje velké množství lidí. "V kontextu mimořádného opatření lze totiž považovat i parky, přírodu a jiná veřejně přístupná místa za venkovní sportoviště (v širším slova smyslu)," doplnila.

Co přináší právní výklad ČSU?
Podle středečního právního výkladu ČSU má být možné pro maximálně dvě osoby a za dodržení hygienických předpisů zpřístupnit toalety. Právníci agentury převedli tento pohled na kompletní vnitřní zázemí. "Související vnitřní prostory sportoviště lze využívat, ale musí být zajištěny uvedené podmínky stanoveného omezeného počtu současně přítomných osob. Zvýšená dezinfekce je velice důležité preventivní opatření," uvedli v analýze zveřejněné na webu.
Právní výklad NSA také upozorňoval na nejasné ustanovení ohledně povinnosti nosit roušku u cyklistů a běžců v přírodě a parcích. "Dle striktního a doslovného výkladu by se totiž výjimka z povinnosti nošení ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), které brání šíření kapének, týkala jen venkovních sportovišť (v užším slova smyslu), a nikoliv i parků, přírody a jiných veřejně přístupných míst," uvedla agentura.
Z logiky věci podle ní vyplývá, že by v přírodě neměla být rouška povinná, pokud se na místě nepohybuje velké množství lidí. "V kontextu mimořádného opatření lze totiž považovat i parky, přírodu a jiná veřejně přístupná místa za venkovní sportoviště (v širším slova smyslu)," doplnila.

Reklama