Hlavní obsah

A teď hurá za Hugem! Ondra se na další bitvu naladí s rodinou

Jedno zlato se mu houpalo na krku a za tím svým ještě cennějším spěchal. „Máme teď tři dny pauzy a Mnichov není tak daleko, takže v pondělí ráno jedu za rodinou a vracím se až za dva dny před kombinací,“ těšil se lezec Adam Ondra na manželku a syna.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Adam Ondra testuje pravost svého zlata za lezení na obtížnost.

Článek

MNICHOV (od našeho zpravodaje) – Dva medailové zisky si může odškrtnout, po sobotním bronzovém boulderingu ovládl závod v lezení na obtížnost, což je jeho nejoblíbenější disciplína. „Ta mě zajímá. Dobrá příprava a výkon se rovná dobrý výsledek. To v boulderingu je to ruleta,“ srovnával.

„Tady jsem získal v bouderingu bronz zcela bez přípravy. Šlo spíš o to, že semifinále bylo postavené spíš pro mě, někteří favoriti se díky tomu nedostali do finále a tam to bylo pak lehčí. To v obtížnosti vím, že jsem porazil všechny, protože jsem na to měl,“ charakterizoval dvě disciplíny, v jejichž kombinaci bude bojovat o další kov ve čtvrtek.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český horolezecký svaz (@horosvaz.cz)

Právě ta bude i na programu olympiády v Paříži, oproti hrám v Tokiu z ní k radosti nejen Ondry vypadlo lezení na rychlost. Kdo z fanoušků si pamatuje systém hodnocení právě z olympiády, může na něj zase zapomenout. Místo násobení umístění, se budou sčítat body.

„Naše federace se snaží vymýšlet novinky, které dělají těžkou hlavu stavěčům. Když se to povede, super, ale povést se jim to také nemusí a pak výsledky v novém systému nemusí vůbec reflektovat, co se dělo na stěně,“ nepozdává se Ondrovi.

Jak se tedy bude závod hodnotit? Postoupilo do něj osm nejlepších na základě výsledků obtížnosti a boulderingu, tedy vedle Ondry v ženách i Eliška Adamovská.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Adam Ondra a jeho radost z evropského zlata.

„Pokud vylezete boulder na první pokus, máte 25 bodů, za všechny pak sto. U obtížnosti je také sto za vylezení nahoru. A pokud spadnete krok pod topem, máte pět bodů minus a postupně se to snižuje,“ přibližoval Ondra před čtvrtečním závodem.

I po náročném programu čtyř závodních dnů v řadě z něj sršela energie, ochotně odpovídal novinářům, máchal rukama. „Kdybych byl ve finále osmý, vypadal bych výrazně jinak,“ pousmál se. „Ale po finále je energie velká, pomůže mi při regeneraci v dalších třech dnech,“ věří.

A k tomu pohoda domova, kde se na svůj poslední mnichovský závod 29letý Ondra nejlépe psychicky nachystá. Však už mu tam tři měsíce dělá společnost syn Hugo. „V domácím prostředí si odpočinu nejlépe, zapomenu, že jsou nějaké závody a pak si přijedu znovu zazávodit,“ naplánoval si.

Reklama

Související témata: