Hlavní obsah

Česká esa zabojují o olympiádu. Cítí se dobře, na dlouhém mistrovství hrají roli i volné dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchol roku je tady. Sportovním lezcům startuje v úterý ve švýcarském Bernu mistrovství světa, na kterém se budou rozdávat i první místenky pro OH 2024 v Paříži. „Fyzicky se cítím výborně," těší českou mužskou jedničku Adama Ondru. Také největší naděje mezi ženami, Eliška Adamovská, mluví díky úspěchům ve Světovém poháru o zvýšeném sebevědomí.

Foto: Petr Chodura

Spokojený Adam Ondra při ME v Mnichově.

Článek

„Tlak a nervozitu mám před vrcholnou akcí vždy, nedá se tomu vyhnout. Je důležité se s nervozitou umět dobře poprat, občas to člověka vybičuje k ještě lepším výkonům," popisuje Ondra. Přípravu ladil celou sezonu speciálně na mistrovství světa. Podřídil tomu téměř vše, dokonce vynechal poslední dva závody ve své parádní disciplíně lezení na obtížnost.

Ondra vstoupí do šampionátu hned v úterý kvalifikací v boulderingu a ve čtvrtek v lezení na obtížnost. Následovat budou v případě úspěchu semifinále a finále, mistrovství ukončí v sobotu 12. srpna kombinace, v níž se bude bojovat o první tři vstupenky na olympiádu.

„Ve hře jsou tři sady medailí, ale můj hlavní cíl je kombinace. Bouldering bude důležitý právě jako její součást, jinak samostatná disciplína má pro mě nejnižší prioritou. Je to však první den, musím si zajistit dobrou půdu, abych se dostal mezi dvacítku nejlepších kombinační disciplíny. Finále je pro osm a ti si to rozdají o tři nominační místa," vysvětluje Ondra, který se v poslední době připravoval na obě disciplíny. „Trochu paradoxní cíl je být na tom co nejlépe v maximální síle i vytrvalosti. Dosáhnout toho je náročné, byla tomu uzpůsobena celá sezona, jednotlivé měsíce se podle toho řídily," popisuje muž, jenž na minulé olympiádě v Tokiu bral v kombinaci nakonec šesté místo, i když dlouho vyhlížel cenný kov.

Ambice má i Adamovská. Dvaadvacetiletá reprezentantka obsadila v polovině července na Světovém poháru v obtížnosti ve francouzském Brianconu druhé místo, což jí dodává patřičné sebevědomí.

„Cítím se dobře. Lanová forma se zlepšila, druhé místo v Brianconu mi dalo náboj. V přípravě jsem se zaměřila hlavně na lano. Boulder, kterému jsem obětovala první část sezony, jsem si jen osvěžila. Hlavní disciplína bude určitě lano," říká česká závodnice a dodává: „Chtěla bych se dostat do kombinačního závodu."

Foto: Roháčková Ivana

Lezkyně Eliška Adamovská na ME v Mnichově.

Konkrétní cíle však nemá. Chce lézt uvolněně a nenechat se pohltit příliš velkým stresem. „Abych zalezla nejlépe, jak umím. Momentálně nevím, co z toho může být za výsledek. Budu spokojená, když do toho dám sto procent," má jasno Adamovská.

Mistrovství světa potrvá celkem dvanáct dnů. Je tedy potřeba mít dobře neladěnou formu jak na první závod, tak hlavně na ten poslední, tedy olympijskou kvalifikaci. Ondra by měl dle programu závodit celkem v šesti dnech a bedlivě tedy přemýšlí, jak zaplní volné chvíle.

DisciplínaFázeDatum
bouldering Mkvalifikace1.8., 09:00
obtížnost Žkvalifikace2.8., 11:00
obtížnost Mkvalifikace3.8., 09:00
bouldering Žkvalifikace3.8., 16:00
bouldering Msemifinále4.8., 10:00
bouldering Mfinále4.8., 18:30
bouldering Žsemifinále5.8., 10:00
bouldering Žfinále5.8., 18:30
obtížnost Msemifinále6.8., 10:00
obtížnost Žsemifinále6.8., 10:00
obtížnost Mfinále6.8., 18:30
obtížnost Žfinále6.8., 18:30
kombinace Žsemifinále9.8., 09:00, 20:30
kombinace Msemifinále9.8., 13:00, 20:30
rychlost Žkval.10.8., 09:00
rychlost Mkval.10.8., 09:00
rychlost Žfinále10.8., 20:00
rychlost Mfinále10.8., 20:00
kombinace Žfinále11.8., 19:00
kombinace Mfinále12.8., 16:00

„Není to fyzické náročné, že bychom toho lezli kvanta, ale člověk si nikdy neodpočine. I když je den volna, pořád jste v místě závodu a přemýšlíte, co vás čeká. Je důležité a náročné umět vypnout hlavu. Dvakrát jsou dva dny odpočinku, v tom je potřeba se rozhodnout, zda jít trénovat, nebo jen relaxovat," vysvětluje Ondra.

Adamovská na jednu stranu souhlasí, že šampionát je dlouhý a bude psychicky i fyzicky náročný. Na druhou stranu prý méně něž loňské mistrovství Evropy, kdy se závodilo čtyři dny v kuse. „Teď máme pauzy a tělo by mělo stíhat regenerovat," věří.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

Basketbal

Opava titul neobhájí

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále je senzačně vyřadila Ostrava, která vyhrála doma 86:85 a sérii ovládla 4:2 na zápasy.
NačítámNačíst další články