Hlavní obsah

Lezec Ondra má další šanci na OH, z evropské kvalifikace postoupí jen vítěz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lezec Adam Ondra má před sebou další šanci zajistit si účast na olympijských hrách 2024 v Paříži. Od pátku do neděle ho čeká evropská kvalifikace v kombinaci boulderingu a obtížnosti, z níž olympijskou kvótu vybojuje jen vítěz. Další lezci budou mít šanci příští rok při olympijské kvalifikační sérii.

Foto: Český horolezecký svaz/Petr Chodura

Český sporotvní lezec Adam Ondra

Článek

Ondra neuspěl při první šanci na zisk letenky do Paříže, kterou měl na mistrovství světa. V srpnu na šampionátu v Bernu pokazil obtížnost a obsadil šestou příčku, přičemž na OH postoupili jen medailisté. Proto se dva měsíce chystal na další kvalifikační závod ve Francii. „Na Laval se cítím připravený velmi dobře,“ pochvaloval si v nahrávce pro média.

Zaměřil se na to, co mu na mistrovství světa scházelo. „To byla taková extra fyzičnost těch cest lezení na obtížnost. To znamená kroky zaměřené čistě na sílu s velmi špatnými stupy. A to jak při boulderingu, tak při lezení do nějaké vytrvalosti,“ přiblížil brněnský rodák. Formu si otestoval v přírodě, ve Slovinsku před pár dny na první pokus vylezl skalní cestu obtížnosti 9a. „O to je to pro mě hodnotnější takhle před závodem, že je to cesta, která má i moderní prvky, které se dají vidět i při tom sportovním lezení,“ ocenil.

Šestý muž z OH v Tokiu, kde bylo součástí kombinace ještě i lezení na rychlost, vnímá účast v evropské kvalifikaci pozitivně. „Můžu mít i výhodu oproti těm třem, kteří už jsou nominovaní na olympijské hry. Můžu sbírat zkušenosti v tomhle specifickém kombinačním stylu,“ přemítal. Tlak si příliš nepřipouští. „I kdyby to nevyšlo, tak ta nominační série příští rok by taky byla dobrou zkušeností. Určitě do toho dám všechno, ale neupínám se v hlavě na to, že to zrovna teď musí vyjít,“ svěřil se. V kvalifikační sérii se bude na jaře 2024 rozdělovat dalších deset míst v každé kategorii.

Evropská kvalifikace v Lavalu má vedle Ondry řadu dalších favoritů. O šanci na obhajobu olympijského zlata z Tokia bude bojovat Španěl Alberto Ginés, který po zdravotních problémech získal v září na Světovém poháru v Koperu první medaili po více než roce. Do boje o vítězství se mohou zapojit Francouzi Mikael Mawem a Mejdi Schalck, kteří sou ale podle Ondry trochu slabší v obtížnosti.

Za největšího konkurenta považuje Ondra osmnáctiletého Brita Tobyho Robertse. „Je výborný v této sezoně v lezení na obtížnost. Má opravdu neskutečnou vytrvalost, často to spíš kazí hlavou. I na boulderových závodech ukázal, že umí zalézt svou kvalitu,“ řekl o mladém lezci, jenž letos v obou kombinačních disciplínách vyhrál závod SP.

Obecně Ondra vnímá evropskou olympijskou kvalifikaci jako velmi otevřenou. „Může vyhrát kdokoliv, ale nakonec stejně asi rozhodne hlava. A třeba moje zkušenosti, přeci jenom v této hře nervů mohou rozhodnout,“ dodal.

Boj o Paříž v Lavalu začne už dnes kvalifikací žen. V pátek je na programu kvalifikace mužů, v sobotu se uskuteční obě semifinále a v neděli obě finále.

Reklama

Související témata: