Hlavní obsah

Ondra šel na stěnu a spustil se liják. Ale nehrálo to takovou roli, sportovně uznal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompletní sadu medailí z mistrovství Evropy v Mnichově si může doma vystavit lezec Adam Ondra. Po bronzu z boulderingu a zlatu z obtížnosti skončil v olympijské disciplíně kombinace na náměstí Königsplatz druhý.

Foto: Roháčková Ivana

Vicemistr Evropy v lezecké kombinaci Adam Ondra.

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) – Bylo to parádní drama, rozhodoval jeden krok. Rakušan Jakob Schubert si na laně sáhl na poslední chyt a měl o dvě desetiny menší zisk z boulderingu. Ondra šel na stěnu jako poslední a věděl, že když vyleze na stejné místo, je mistrem Evropy.

„Před obtížnosti jsem cítil velkou šanci, věděl jsem, že Jakob nevylezl až nahoru,“ přiznával. „Potvrdilo se, co jsme čekali, že cesta bude lehčí a bude se lámat na posledních třech krocích,“ popisoval Ondra.

Foto: Roháčková Ivana, ČTK

Topovat dokázal Adam Ondra i na čtvrtém boulderu.

Když se ale natahoval po předposledním chytu, který by mu zajistil zlato, spadl a radovat se mohl Rakušan. „Nebudu popírat, že jsem byl unavený, ale byla tam malinká chyba ve čtení cesty. Nechal jsem zbytečně nohy dole, měl jsem je zvednout a možná by to vyšlo minimálně na stejný výsledek jako měl Jakob,“ přemítal český lezec.

„Takhle už když jsem do toho šel, cítil jsem ,Auvej, to je špatně´. Ale už mi došly síly, abych se vrátil a dal tam tu nohu,“ popisoval osudný moment těsně pod vrcholem stěny.

„To je lezení, nerozhoduje jen fyzická stránka, jde i o to správně vymyslet, co máte udělat v limitovaném čase, protože na těch malých chytech se nemůžete rozhodovat pět sekund,“ vysvětloval.

Schubert měl drobnou výhodu v tom, že přišel na řadu ještě v momentě, kdy v centru Mnichova nepršelo. Při posledních dvou lezcích ale začal skrápět Könisgplatz déšť. I když je stěna chráněná, vlhkost byla znát. Ale Ondra se na ni nevymlouval.

„Bylo vlhko, ale nedokážu srovnat, jak na tom byl Jakob, protože déšť už přicházel. Na téhle cestě navíc nehrála vlhkost takovou roli,“ uznal.

Ondra si během dvoudenního volna mezi závody odskočil domů za rodinou, aby nabral psychické síly. „To se povedlo, ale zregenerovat únavu ze čtyř dnů závodů trvalo, ani po dvou dnech odpočinku jsem se moc dobře necítil,“ přiznával.

Ve čtvrtek naopak dorazila spousta fanoušků do Mnichova za ním. „Při prezentaci jsem registroval české vlajky. Ale při lezení už pak jen vnímáte nějaký hluk a fandění. A to je dobře, tak to má při závodech být,“ usmál se stříbrný medailista.

Reklama

Související témata: