Hlavní obsah

Ondra má na ME třetí medaili, v kombinaci skončil druhý. Ke zlatu chyběl jeden krok

Aktualizováno

Sportovní lezec Adam Ondra na evropském šampionátu v Mnichově zkompletoval medailovou sbírku. Po zlatu v lezení na obtížnost a bronzu v boulderingu vybojoval v novém formátu olympijské kombinace obou disciplín stříbro. Český závodník ve čtvrtek ovládl úvodní bouldering, v obtížnosti pak ale stejně jako ve finále olympijského závodu v Tokiu nestačil na Rakušana Jakoba Schuberta a celkově skončil druhý.

Foto: Ivana Roháčková, ČTK

Adam Ondra ve třetí cestě úvodní kombinační disciplíny na ME v Mnichově.

Článek

Ondra dokázal ze čtveřice boulderových hádanek vyřešit tři a připsal si tři topy. Pouze ve druhé cestě se nedokázal dostat na poslední chyt oběma rukama a připsal body jen za dvě postupové zóny. Stejnou bilanci měli další tři muži, bronzový medailista ze sobotní soutěže specialistů v boulderingu ale na svůj zápis potřeboval nejméně pokusů. Třetí a čtvrtý boulder vyřešil napoprvé, první zdolal na potřetí.

Schubert v boulderingu skončil až čtvrtý, v obtížnosti ale dokázal jako jediný ze všech závodníků dolézt až k závěrečnému chytu, který ale po dynamickém kroku nedokázal udržet. Ondra nastoupil do stěny jako poslední, v obtížném závěru ale nakonec tečoval jen předposlední chyt a připsal si o pět bodů méně než vítězný Rakušan. Bronz získal historicky první olympijský šampion Alberto Ginés López ze Španělska.

Foto: Ivana Roháčková, ČTK

Adam Ondra (vlevo) na ME v Mnichově zkompletoval medailovou sbírku, v kombinaci získal stříbro. Uprostřed zlatý Rakušan Jakob Schubert a vpravo bronzový Alberto Ginés López ze Španělska.

Mezinárodní federace pro šampionát v Mnichově připravila nový způsob počítání olympijské kombinace. Ze soutěže vypadla rychlost a v disciplíně zůstaly čtyři bouldery a jedna cesta na laně. Ani nový systém bodování ale ještě není definitivní, pro olympijské hry 2024 v Paříži se může změnit.

Ve středu soutěžily v novém formátu olympijské kombinace ženy, Eliška Adamovská obsadila páté místo. Ondra se do Mnichova vrátil z domova, kam si odjel odpočinout hned po nedělním triumfu v lezení na obtížnost.

ME ve sportovním lezení v Mnichově
Muži - kombinace:
1. Schubert (Rak.)175,6
2. Ondra (ČR)170,8
3. Ginés López (Šp.)151,7
4. Schenk (It.)123,7
5. Potočar (Slovin.)121,9

Reklama

Související témata: