Hlavní obsah

Paráda! Adam Ondra je mistrem Evropy v lezení na obtížnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Adam Ondra se stal podruhé mistrem Evropy v lezení na obtížnost. V Mnichově dnes navázal na titul z roku 2019 a během víkendu vybojoval v bavorské metropoli druhou medaili po sobotním bronzu v boulderingu. Na multisportovním šampionátu se postaral o druhé zlato pro české barvy po po Ivetě Miculyčové ve freestyle BMX.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Adam Ondra je mistrem Evropy!

Článek

Na náročné finálové cestě se ani Ondra úplně nepřiblížil vrcholu a zastavil se na 37. chytu stejně jako těsně před ním Slovinec Luka Potočar. Ve prospěch devětadvacetiletého českého reprezentanta, jenž se do bojů o medaile kvalifikoval z druhého místa v semifinále, rozhodl rychlejší čas.

Bronz získal Španěl Alberto Ginés. Těsně pod stupni vítězů skončil rakouský favorit Jakob Schubert z Rakouska. Trojnásobný mistr světa lezl jako vítěz semifinále poslední, ale k medaili mu chyběl jeden chyt.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Odam Ondra se stal mistrem Evropy v lezení na obtížnost

Z ME tak má ve sbírce v lezení na obtížnost stále jen dva bronzy, zatímco Ondra si polepšil ve své oblíbené disciplíně o druhé zlato vedle tří stříbrných medailí. Z mistrovství světa se navíc pyšní bilancí 3-2-2.

Po dnešním semifinále jsem nevěřil, že budu mít sílu vyhrát, Byl jsem zničený, semifinále bylo masakr, cítil jsem bolest v každém svalu po čtyřech dnech. Ale ta finálová cesta se mi líbila, tak jsem si řekl, že do toho dám všechno," říkal bezprostředně po závodě Ondra.

„Lezení je show. Před závodem jsem radši sám, ale když lezu před takovým úžasným publikem, jejich řev vám pomůže až nahoru. Narodil se mi před třemi měsíci syn Hugo, tak děkuju své úžasné ženě a rodině, bez nich by to nedokázal," dodal.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Adam Ondra se stal mistrem Evropy v lezení na obtížnost

Mistrovství Evropy ve sportovním lezení v Mnichově:
Muži:
Obtížnost:
1. Ondra (ČR) 37+ (čas 3:01)
2. Potočar (Slovin.) 37+ (4:05)
3. Ginés (Šp.) 35+
4. Schubert (Rak.) 34+
5. Megos 30+
6. Flohé (oba Něm.) 29+
...v semifinále 10. Stráník (ČR).

Reklama

Související témata: