Hlavní obsah

Sázka na riziko, která nevyšla. Šeredně se mi to vymstilo, líčí Ondra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vše šlo podle plánu, kritické pasáže zvládl perfektně a dovolil si zariskovat. „Šeredně se mi to vymstilo," říká český sportovní lezec Adam Ondra po osmém místě na MS v Bernu ve své oblíbené disciplíně lezení na obtížnost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Ondra během Světového pohárem v boulderingu v Praze.

Článek

Ondra lezl bez jediného zaváhání, pomalu se blížil do míst, kde se rozhodovalo o medailích. „Všechny sekvence, kterých jsem se od prohlídky bál, byly za mnou. V tu chvíli jsem se rozhodl, že do toho jdu naplno se vším rizikem, že polezu co nejvíce uvolněně a efektivně," líčí Ondra a dodává, že se na stěně cítil opravdu dobře.

Jenže před chytem 28 přišel nečekaně rychlý konec. „Bohužel se mi to hned po poslední části, která se lezla bez nohou, šeredně vymstilo. Dal jsem pravou špičku a rozhodl se pro ušetření síly vynechat chyt na přídrž, který sloužil k posunutí špičky více doprava. Bohužel pozice byla asi méně výhodná a v ten moment se špička posunula, zavrávoral jsem," popisuje dál 30letý Ondra.

Bylo hned vidět, jak je český reprezentant zaskočený, smutný. Vždyť měl šanci získat svůj čtvrtý titul mistra světa v lezení na obtížnost.

„Vše se událo tak strašně rychle, ani já nejsem schopný rozklíčovat, co se přesně stalo. Šel jsem do až moc velkého rizika, možná jsem až moc chtěl vyhrát. Hlavně díky tomu, jak dobře jsem se cítil a proplul začáteční fází cesty. V ní někteří soupeři trpěli daleko více," konstatuje česká jednička.

Výsledkem je umístění ve spodní části finálové desítky. „Osmé místo je zklamání. Na druhou stranu, kdybych lezl perfektně, a přesto mě kluci přelezli, bolelo by to víc. Od začátku se mi lezlo dobře, v některých nepříjemných sekvencích bylo potřeba vypnout hlavu," dodává Ondra.

Ze závodu si odnáší i skvělý pocit z toho, jak se mu dařilo v semifinále a také ve finále, než nastala zmíněná chyba. Po fyzické stránce se cítí Ondra dobře. Cílem teď je se připravit na středeční semifinále kombinace, protože v následném sobotním finále se bude bojovat o první tři místenky na Olympijské hry 2024 v Paříži.

„Doufám, že příští týden bude štěstíčka víc. Teď je důležité se z výsledku moc netrápit, což přiznávám, že není nic jednoduchého. Musím do toho jít plně ve střehu a soustředěný,“ hlásí Ondra, jenž byl dříve na MS v Bernu osmý také v boulderingu. Právě bouldering a obtížnost jsou součástí olympijské kombinace.

Reklama

Související témata: