Hlavní obsah

Místo do hor kousek za Prahu. Trasy běžeckého lyžování ve Středočeském kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský kraj svou průměrnou nadmořskou výškou na první pohled nenahrává fanouškům zimních sportů. Avšak nenechte se zmást. Při příznivých sněhových podmínkách nabízí několik zajímavých tras pro běžecké lyžování. Prozkoumejte je se Sport.cz.

Foto: Petr Pravda / iDNES.cz / Profimedia

Stopy pro běh na lyžích naleznete i nedaleko za Prahou.

Článek

Vrchoviny a pahorkatiny najdete ve Středočeském kraji v jeho západní, jihozápadní, jižní až jihovýchodní části, opačným směrem se rozkládá nížina Středočeské tabule, kde se v mapě značené bílé stopy prakticky nevyskytují. Nejvyšší horou Středočeského kraje je s 865 m Tok, který se nachází na území Brdské vrchoviny. A právě tam se na možné běžkařské tratě podíváme nejprve.

Brdská magistrála a okolní stezky

Největší množství tras se nachází v trojúhelníku Příbram, Mýto a Mirošov, balancujeme tedy na hraně Středních Čech a Západočeského kraje. I zde je překvapivě hlavní tepnou Brdská magistrála. Ta se svými 34 kilometry vede ze Zaječova přes Dlouhý vrch do Houpáku. Dále pak kolem vrcholků Tok a Praha, poslední kilometry pak absolvujete mezi Dolejším a Hořejším Padrťským rybníkem s finišem v Teslínech.

Po Brdských hřebenech (23 km)

Bílou trasu nejbližší Praze, která míří směr Brdy pak najdete, pokud zajede do Řevnic. Necelých 23 kilometrů vás může zavést na Brdské Hřebeny ze směru Řevnice na vrcholy Chlumu a Skalky až do Voznic.

TrasaKmZáchytné bodyMapa
Příbram - Žernová16Příbram - Třemošná - Bohutínský Vrch - Žernovámapa trasy
Obecnice - Tok - Obecnice20Obecnice - Klobouček - Ohrádka - Tok - Obecnice mapa trasy
Těně - Strašice - Těně15Těně - Hlava - Lipovsko - Strašice - Těněmapa trasy

Běžkařské trasy v České Sibiři

Druhou oblastí, kterou najdete také na pomezí Středočeského a tentokrát Jihočeského kraje, je tzv. Česká Sibiř, která je součástí Vlašimské pahorkatiny. V okolí Jistebnice najdete několik běžeckých tras a okruhů, které vás provedou směr Nadějkov, Borotín či Sudoměř u Tábora.

TrasaKmZáchytné bodyMapa
Veletín - Na Skalce - Veletín 14Veletín - Busíny - Ounuz - Na Skalce - Pod Busíny - Veletínmapa trasy
Mezno - Větrov - Mezno15Mezno - Borotín - Libenice - Větrov - Meznomapa trasy

Na běžky v okolí Mnichovic

Za Prahou směr Mnichovice najdete další oblast, ve které se při dobrých sněhových podmínkách udržují bílé stopy. Trasy se stáčí na severu Mnichovic k obcím Struhařov, Klokočná, Tehov. Dále najdete trasy směr Černé Voděrady až k Jevanům a Vyžlovce.

TrasaKmZáchytné bodyMapa
Šibeniční vrch - Klokočná14Šibeniční vrch - Klokočná - U Hole - Hajdaláci - Říčanský les - Tehov - Údolí Raků - Klokočnámapa trasy
Voděradské Bučiny - Svojetice - Vod. Bučiny13,5Voděradské Bučiny - Černé Voděrady - Pamětní kámen V. E. Lenharta - Svojetice - Voděradské Bučinymapa trasy

Reklama