Hlavní obsah

Finsko - ČR 98:89Basketbalisté neodolali kanonádě Finska a v přípravě prohráli

Vilnius

Čeští basketbalisté v přípravě na mistrovství Evropy prohráli s Finskem 89:98. Na turnaji ve Vilniusu tak nenavázali na středeční překvapivou výhru nad Ruskem, když si v obraně nedokázali poradit s přesně střílejícími Seveřany, kteří se rovněž připravují na účast na evropském šampionátu ve Slovinsku. Nejlepším českým střelcem byl s 19 body Pavel Pumprla.

Článek

Finové měli velmi dobrý start do zápasu a vedli už 17:3. První čtvrtinu pak vyhráli o 15 bodů. Češi však zabrali a v druhé čtvrtině snížili na pouhé dva body, jenže Finsko znovu odskočilo na dvouciferný počet bodů a totéž se opakovalo i v třetí části. V závěru se Češi několikrát přiblížili, ale soupeř měl vždy odpověď a výhru už nepustil.

"Dnes jsme si nezasloužili vyhrát, protože od začátku jsme nechali Finy rozehrát jejich kombinační basketbal, který byl velmi efektivní. Trestali nás střelbou ze střední a dlouhé vzdálenosti a dostali jsme se brzy do velkého deficitu. I když jsme se ho snažili ukrajovat, už jsme to nedotáhli," uvedl trenér Pavel Budínský, jehož svěřenci dovolili soupeři 14 trojek.

Hlavním problémem podle něj byl nedostatečný pohyb v obraně. "V obraně jsme nehráli s takovou intenzitou a nasazením, jak bychom potřebovali, abychom Finům ztížili jejich útočné kombinace. Můžeme jim pogratulovat, protože byli sportovně lepší a zaslouženě vyhráli," dodal český kouč.

Češi tak mají v přípravě bilanci tří porážek a jedné výhry. Turnaj ve Vilniusu zakončí v pátek soubojem s domácí Litvou. Před cestou na ME se ještě dvakrát utkají s Belgií.

Přípravný turnaj basketbalistů ve Vilniusu před mistrovstvím Evropy:
Finsko - ČR 98:89 (31:16, 56:46, 74:66)
Nejvíce bodů: Koponen 23, Mottola 17, Haanpaa 16, Rannikko 10 - Pumprla 19, Jelínek 14, Satoranský 11, Bartoň a Veselý 9. Fauly: 22:20. Trestné hody: 14/10 - 22/10. Trojky: 14:9.

Reklama

Související témata: