Hlavní obsah

USK Praha - Salamanca 56:62Basketbalistky USK začaly Euroligu porážkou se Salamankou

Basketbalistky USK Praha vstoupily do nové sezóny Evropské ligy porážkou 56:62 s předposledním šampiónem soutěže Salamankou. Se španělskými vicemistryněmi dnes prohrály i sedmý vzájemný zápas.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kateřina Elhotová z USK Praha (vlevo) v souboji s Roneekou Hodgesovou ze Salamanky.

Článek

Domácí hráčky se od začátku potýkaly s přesností střelby, navíc jim život komplikoval vysunutý presink soupeřek, které bránily rozehrávačku Škerovičovou po celém hřišti. Výsledkem bylo velké množství ztrát.

"Škerovičová byla odříznutá od družstva a byla pod velkým tlakem, měla velký problém tým vést. Nic jsme od soupeře nedostali zadarmo," řekl trenér Ivan Beneš. "Nezvládli jsme hru do velmi dobré obrany Salamanky. Vytvářely na naše střelce takový tlak, že nám to nepadalo a hrozně jsme se trápili. Takhle špatnou střelbu jsme neměli v žádném zápase," dodal.

České mistryně tak musely zapnout na plný plyn v obraně, aby se Salamance vyrovnaly. Španělky se přestaly prosazovat z postupného útoku a těžily jen z rychlých protiútoků.

Na straně USK se navíc chytla americká pivotka Vaughnová, která byla jedinou dvoucifernou střelkyní týmu. Na druhé straně se prosazovala zejména Litevka Sulciuteová, ke které se v závěru přidaly i Američanky Powellová a Hodgesová.

Salamanca sice měla stále mírně navrch, ale hráčky USK se držely v těsném kontaktu. Nic na tom nezměnil ani nevydařený úvod druhé půle, kdy tři a půl minuty nedaly koš.

Do závěrečné čtvrtiny vstupovaly Pražanky se ztrátou pěti bodů, jenže brzy ji dohnaly a vyrovnaly na 43:43. Salamanca se rozhodit nenechala, znovu odskočila na pět bodů a tentokrát si už náskok pohlídala. USK ještě měl šanci, když 40 vteřin před koncem ztrácel tři body a mohl rozehrávat. Ovšem rozhodčí zřejmě špatně situaci posoudil a dal míč hostům, kteří zakončili útok košem a definitivně rozhodli.

"Měli jsme problém najít náhradní způsob hry, když to nešlo kolektivně. Individuálně se dokázala prosadit jen Kia (Vaughnová), proto jsme hráli hodně přes ní. Zkusili jsme také variantu s Evžou (Vítečková) na čtyřku, že by na ni mohli v obraně zapomenout. Jenže Powellová ji uhlídala," konstatoval Beneš.

"Musím soupeři pogratulovat k výhře, protože jsme byli holt o pár bodů horší. Tým ale bojoval a nevzdával se, i když se mu nedařilo. Z toho můžeme mít radost," našel pozitivum Beneš. "Nemůžeme dlouho brečet, musíme jít dál. Nemáme nejmenší problém s přístupem holek, jen dnes neukázaly, co v nich je. Teď se budeme připravovat na Galatasaray," dodal.

Evropská liga basketbalistek - 1. kolo:
Skupina A:
Spartak MO - Tarsus 88:81,
Bourges - Wisla Krakov 61:55.
Skupina B:
Šoproň - Arras 56:52,
Targoviste - Schio 75:76, Orenburg - Košice 70:65 (za hosty Kulichová 3 body).
Skupina C:
ZVVZ USK Praha - Salamanca 56:62 (10:14, 28:30, 37:42)
Nejvíce bodů: Vaughnová 16, Vítečková 9, Elhotová 8, De Forgeová 7 - Powellová 16, Sulciuteová 15, Hodgesová 12, Fernándezová 11. Trestné hody: 13/12 - 13/12. Fauly: 15:14. Trojky: 2:2.
Novi Záhřeb - Galatasaray Istanbul 48:79,
Polkowice - Mondeville 82:86 po prodl.

Reklama

Související témata: