Hlavní obsah

Basketbalistky zahajují boj o evropské medaile i olympiádu

PRAHA

Zápasem s domácím Řekyněmi v pátek od 18 hodin začíná v Pyrgosu pro české basketbalistky mistrovství Evropy, kam přijely s cílem vybojovat jednu z medailí a tím i postup na olympiádu. "Musíme si klást tak vysoký cíl, i experti nás řadí mezi favority," tvrdí trenér Jan Bobrovský.

Foto: PRÁVO

"Teď by měl přijít vrchol," říká kouč Bobrovský, který s reprezentací obsadil na minulých ME páté a deváté místo.

Článek

Jeho svěřenkyně potom ve skupině čekají o víkendu Izrael se Srbskem a Černou Horou, po pondělním volnu pak ještě Francie s Polskem. "Jediné papírově slabší jsou ve skupině Izraelky. Z ostatních může kdokoli porazit koholi," domnívá se reprezentační kouč. "Hodně silné budou páté z olympiády a čtvrtfinalistky loňského MS Francouzky, nevyzpytatelné Srbky a v domácím prostředí určitě i Řekyně. A ani Polky se skvělou pivotkou Dydekovou nesmíme v žádném případě podcenit," varuje Bobrovský.

Důležitý duel

Podle trenéra bude hrozně moc záležet už na výsledku našeho úvodního střetnutí, které vysílá, ostatně jako všechna utkání národního týmu, TV Galaxie sport. "Za normálních okolností bych se Řekyň nebál. Doma je ovšem bude hnát dopředu bouřlivé publikum. Na úvod budou ještě plné sil, určitě moc touží po našem skalpu. Přesto věřím, že si s domácími košíkářkami poradíme, což by bylo pro psychiku děvčat nesmírně důležité. Lehké to však v žádném případě mít nebudeme," uvažuje kouč.

Čtyři nejlepší z každé skupiny pak postoupí do čtvrtfinále, které se hraje příští pátek už v Patrasu vyřazovacím způsobem, víkend je pak vyhrazen bojům o medaile. V Řecku včera hráčky přivítaly téměř třicetistupňové teploty. "Bude hodně náročné se s velkým vedrem vyrovnat. Naprostou většinu zápasů ve skupině ale hrajeme až večer, kdy už budou horka přece jen menší," míní vedoucí výpravy Jiří Hamza.

Na první utkání ještě kouč nemůže nasadit Vítečkovou, jejíž podvrtnutý kotník se ale lepší a o víkendu už by snad mohla hrát. Na celém šampionátu se pak Česko musí obejít bez zraněné pivotky Vodičkové. "Potřebovali bychom místo ní jednu robustní basketbalistku s agresivním stylem hry. Jedna taková existuje, avšak dává bohužel přednost jiným zájmům než reprezentaci," narážel na neochotu Evy Pelikánové účastnit se akcí národního týmu.

Do třetího místa

Bobrovský povede reprezentaci žen na mistrovství Evropy potřetí za sebou, dosud s ní obsadil páté a deváté místo. "Teď by měl samozřejmě přijít vrchol. Byl by alibismus říkat, že chceme skončit kupříkladu do šesté příčky. Olympiádu zajišťuje medaile, ale byli bychom spokojeni i v případě, že by mezi prvními třem skončila pořádající Řekyně, a my bychom postoupili na OH ze čtvrtého místa, ale upřímně přiznám, že se mi cenný kov pro domácí nezdá reálný," zauvažoval Bobrovský.

"Pokud by se vedle postupu na olympiádu podařilo holkám vybojovat i některou z medailí, přišla by si každá na 125 000. Realizační tým by si v takovém případě rozdělil 300 000. Dohromady by to svaz vyšlo zhruba na dva milióny korun, avšak start na olympiádě po dlouhých dvanácti letech by za to stál," uvedl generální sekretář České basketbalové federace Miloš Pražák, jenž prohlásil: "Podle toho, co jsem zaslechl v kuloárech, počítají s námi odborníci na zisk některé z medailí."

Reprezentantky ČR
4Jana Veselá19190KBrno
5Ivana Večeřová24196PBrno
6Michaela Uhrová21163RBrno
7Michala Hartigová19192PTrutnov
8Markéta Mokrošová22177RUSK Praha
9Hana Machová24178KBrno
10Romana Hamzová23176RBrno
11Michaela Pavlíčková25190KDyn. Moskva
12Irena Borecká22172KTrutnov
13Lucie Blahůšková23190PBrno
14Zuzana Klimešová24187PAEK Atény
15Eva Vítečková21189KBrno
Před jménem je uvedeno číslo dresu, za příjmením pak věk, výška, post a klub. R - rozehrávačka, K - křídlo, P - pivotmanka.
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.