Hlavní obsah

České basketbalistky projdou brazilským peklem

SAO PAULO/PRAHA

Pravé brazilské peklo si prožijí české basketbalistky ve čtvrtfinále MS proti domácím, které v Sao Paulu může přijít povzbudit až dvacet tisíc lidí. Dosavadních šest zápasů národního týmu v Barueri, ležícím na předměstí 25 kilometrů od centra, mělo chabou diváckou kulisu, takže hráčky se těší na bouřící ochozy.

Článek

"Na rozdíl od Brazilek ale budeme v hale Ibirapuera poprvé, což může být trochu nevýhoda. Utkání před vyprodaným hledištěm slibuje samo o sobě velký zážitek a věřím, že holky atmosféru dokážou vstřebat a spíš je ještě nabudí," uvedl pro ČTK asistent kouče Lubor Blažek.

"Mít zrovna domácí tým ve čtvrtfinále není moc příjemné, ale bylo těžké si někoho přát. Už jsem to viděl na Španělky, jenže překvapivé vítězství Číny nad Francií nás posunulo na druhou příčku tabulky, takže na nás vyšly Brazilky. Mají velkou sílu v podkošových hráčkách a bude hodně důležité, zda je pivotky dokážou eliminovat. V útoku hrají domácí dost agresívně, v jejich obraně ale snad dokážeme nalézt nedostatky. Každopádně to domácí prostředí dělá favoritky ze soupeřek," tvrdil v Radiožurnálu trenér Jan Bobrovský.

Bude to těžké, ale taky jsme dobří

Před rokem při cestě za zlatem na ME v Turecku Česko v bouřlivé kulise dokázalo ve čtvrtfinále domácí tým vyřadit, nyní se pokusí zopakovat scénář i na světovém šampionátu. "Viděly jsme tu zápasy Brazilek v televizi. Bouřlivé domácí prostředí jim pomáhá, ale může se změnit i v nevýhodu, pokud je dostaneme pod tlak. Ta kulisa určitě povzbudí i nás, jen je nepříjemné, že jsme si nemohly prostředí velké haly v Sao Paulu osahat dřív," řekla v rozhlase Hana Machová.

Brazilky vede trenér Barbosa, jenž na jejich střídačce zažil už triumf na MS 1994, pak převzaly vládu nad ženským světovým basketem USA. V sestavě domácích jsou i čtyři pamětnice titulu: Arcainová, De Oliveirová, Luz Santosová a pivotka dos Santosová, která před dvěma roky působila v Brně.

Nejlepší brazilskou střelkyní na letošním šampionátu je ale Castro Marquesová, hrající ještě na jaře v USK Praha. "Na reprezentační úrovni jsme s Brazílii jako Česko ještě nikdy nehráli, ale ty dvě holky známe docela dobře a rozhodně se jich nebojíme. Bude to těžké, ale my jsme taky dobří," usmál se český kouč.

Čtvrtfinále MS basketbalistek:
18:00Španělsko - Rusko (ČT4)
20:15Brazílie - Česko (ČT2)
22:35Austrálie - Francie (ČT4)
0:50USA - Litva (ČT4)
Pozn.: Začátky zápasů jsou psány ve středoevropském čase, všechna utkání se hrají už v Sao Paulu v hale Ibirapauera.

Reklama

Související témata: