Hlavní obsah

Dva tituly pro české házenkáře! Mládežnické reprezentace se vrací mezi elitu

Úspěšné léto pro českou házenou. Výběry juniorů i dorostenců bez jediné porážky ovládly béčková mistrovství Evropy a postoupily na šampionáty elitní kategorie. Čeští házenkáři si tak zahrají na EURU U20 2024 a o rok dříve na mistrovství světa U19. Junioři navíc dostanou šanci se probojovat i na světový šampionát U21.

Foto: EHF/Israel Handball Federation

Radost českých házenkářů U18 po triumfu na béčkovém mistrovství Evropy v Izraeli.

Článek

Na návrat mezi evropskou elitu čekala juniorská kategorie deset let. Dorostenci se na MS představí vůbec poprvé. „Jde o obrovský úspěch naší házené a potvrzení správného směru. Cílem je mít všechny kategorie v elitní skupině a postupně se propracovat do špičky jak v Evropě, tak na světě," řekl prezident Českého svazu házené Ondřej Zdráhala.

Dvacítka ovládla béčkové mistrovství už před měsícem, zatímco osmnáctka zvládla nástrahy šampionátu minulý týden. V sobotním finále v dramatické bitvě mladí reprezentanti zdolali Izrael 25:24, když těsné vedení zachraňoval v poslední minutě neuvěřitelným dvojzákrokem gólman Vojtěch Košťálek.

„Věděl jsem, že v tu chvíli není jiná možnost než to vychytat. Udělal jsem to, od čeho v bráně jsem," usmíval se hrdina okamžiku. „Byl to strašně pěkný pocit. Kdo nezažije, nemůže vědět, jaké emoce se v hlavě odehrávají," rozplýval se brankář. „Je to možnost vrátit českou házenou tam, kam patří," doplnil.

Triumf dorostenců byl klíčový a může pomoct české házené k tomu, aby znovu vychovávala hráče světových kvalit. „Je to krok vpřed, který jsme si všichni přáli," radoval se trenér osmnáctky Jiří Hynek. Euforii ale krotí. „Teprve áčkové šampionáty ale ukážou, jak na tom ve skutečnosti jsme," mínil.

Foto: Hana Vrbková (Česká házená)

Také česká házenkářská reprezentace U20 porazila na červencovém béčkovém ME všechny soupeře.

Výkony mládežnických reprezentací si pochvaloval i kouč seniorského mužstva Xavier Sabate. „Je to skvělá zpráva. Ukazuje se, že jdeme dobrou cestou. Ale zatím máme za sebou jen první krok," uvědomoval si španělský trenér. „Musíme věřit v systém, dát do něho ještě víc energie a pokračovat v postupném zlepšování," uzavřel.

Reklama

Související témata: